Evropa

Britanska kraljica Elizabeta provela noć u bolnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/10/2021

-

07:46

Britanska kraljica Elizabeta provela noć u bolnici
Kraljica Elizabeta II - Copyright Tanjug/AP/Jane Barlow

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljica Elizabeta II (95) provela je noć sredu na četvrtak u bolnici zbog medicinskih ispitivanja, a juče se vratila u zamak Vindzor i bila je dobro raspoložena, saopštila je Bakingemska palata.

Iako Bakingemska palata nije objavila mnogo detalja, navedeno je da je ona dobro raspoložena, ali i razočarana što neće moći da ode u planiranu posetu u Severnu Irsku.

"Sledeći lekarske savet da se odmori nekoliko dana, kraljica je u sredu popodne posetila bolnicu radi nekih preliminarnih pretraga, a u četvrtak se u vreme ručka i dobro raspoložena vratila u zamak Vindzor", saopštila je palata, prenosi Rojters.

Izvor iz Bakingemske palate rekao je agenciji da je kraljica ostala u bolnici iz praktičnih razloga i da je njen medicinski tim zauzeo oprezan pristup, kao i da se juče popodne vratila svojim dužnostima i da je obavljala neke lakše obaveze.

Kraljica, koja je na tronu skoro sedam decenija, u sredu je otkazala službeni put u Severnu Irsku, sa obrazloženjem da joj je medicinsko osoblje savetovalo da se odmori. Ovo je inače prvi put da je kraljica bila u bolnici od 2013. godine. 

profimedia

 

Vest o kraljičinom zdravstvenom stanju stigla je samo nekoliko dana pošto je ona snimljena na jednom događaju kako hoda sa štapom. Prethodni put je snimljena sa štapom 2003. godine, ali je tada imala operaciju kolena.

Takođe, oktobar je bio buran perod na kraljicu, pošto zvanični podaci pokazuju da je imala čak 16 formalnih događaja u oktobru, a planirano je da ove nedelje poseti Severnu Irsku

Dopisnica BBC za kraljevsku porodicu navodi da uprkos tome što je na događajima izgledala dobro i srećno, ne može da se zaboravi da ona ima 95 godina.

Monarh sa najdužom vladavinom

Kraljica Elizabeta II je na tronu od 6. februara 1952. godine, što znači da je britanski monarh već 69 godina, te da drži rekord najduže vladavine na svetu.

Ove godine je postala udovica kada je princ Filip umro u 99. godini u aprilu, ali i dalje obavlja svoje kraljevske dužnosti.

Sa princom Filipom ima četvoro dece, a prvi u redu za nasledstvo je njihov najstariji sin princ Čarls.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa