Život

Šta se krije iza značenja imena Lilibet koje su princ Hari i Megan Markl dali svojoj ćerki?

Komentari

Autor: Tara Tomović

08/06/2021

-

21:50

Šta se krije iza značenja imena Lilibet koje su princ Hari i Megan Markl dali svojoj ćerki?
Šta se krije iza značenja imena Lilibet koje su princ Hari i Megan Markl dali svojoj ćerki? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok vojvoda i vojvotkinja od Saseksa slave rođenje ćerkice Lilibet Dajane Mountbaten-Vindsor, mnogi su bili iznenađeni izborom imena, a ujedno i znatiželjni šta ono znači.

Lilibet predstavlja nadimak kraljice Elizabete Druge i nastao je kada je, tadašnja princeza bila dete i nije mogla pravilno da izgovori svoje ime.

Njen deda kralj Džordž V, od milja bi je zvao Lilibet, imitirajući njene pokušaje da kaže Elizabet. Od tada je izraz "od milošte" ostao i najbliža porodica ju je oduvek zvala Lilibet.

Taj nadimak usvojio je i njen, sada pokojni suprug princ Filip.

"Lilibet je jedina stvar na svetu koja mi je apsolutno realna", napisao je svojevremeno princ Filip svojoj tašti.

profimedia

 

Međutim, iako su pojedini kritičari kraljevske porodice negodovali na izbor imena Lilibet, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa objavili su da će svojoj ćerki tepati Lili, po istoimenom cvetu. Ljiljan simbolizuje čistoću, posvećenost, ponovno rođenje i plodnost.

Srednje ime malene Lilibet je Dajana, koje je dato u čast Harijeve pokojne majke, princeze od Velsa. Princeza Dajana bi 1. jula napunila 60 godina da nije poginula u automobilskoj nesreći 1997. godine kada je Hari imao samo 12 godina.

Inače, ime Dajana vodi poreklo od indoevropske reči koja se odnosi na božansko, a u rimskoj mitologiji predstavlja boginju plodnosti, porođaja, lova i meseca.

profimedia

 

Ćerka princa Vilijama i Kejt Midlton, princeza Šarlot takođe nosi ime Dajana kao jedno od srednjih imena, a puno ime joj je Šarlot Elizabet Dajana.

Iako je Elizabeta ime dve najuspešnije britanske kraljice, ono takođe ima verske konotacije. U Bibliji se majka Jovana Krstitelja zove Elizabeta, što potiče od hebrejskog Eliseba i znači "bog je moja zakletva".

Stariji brat malene Lilibet nosi ime Arči, što znači iskren, smeo ili hrabar, a samo ime je skraćenica od imena Arčibald. Srednje ime mu je Harison i doslovno znači Harijev sin.

EPA/ TOBY MELVILLE

 

Prezime koje deca Harija i Megan nose, Mountbaten-Vindsor nastalo je 1960. godine i predstavlja kombinaciju prezimena kraljice Elizabete druge i princa Filipa.

Poput Arčija, koji nije dobio kraljevsku titulu po rođenju 2019. godine, Lili takođe ne može biti princeza niti može imati titulu "njeno visočanstvo" jer su se njihovi roditelji "udaljili" od Krune. Ipak, Arči i Lilibet će imati pravo da budu princ i princeza, nakon kraljičine smrti kada njihov deda, princ Čarls postane kralj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin