Evropa

Francuska produžava zamrzavanje cene gasa do kraja 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

08:26

Francuska produžava zamrzavanje cene gasa do kraja 2022.
Francuska produžava zamrzavanje cene gasa do kraja 2022. - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Francuski premijer Žan Kasteks najavio je da će zamrzavanje cene gasa biti produženo do kraja 2022. godine i da će domaćinstva sa niskim prihodima primiti "inflacijsku isplatu" od 100 evra kako bi se ublažio uticaj rasta cena energenata.

"Verujemo da je ovo povećanje cena privremeno, ali ne možemo da dozvolimo da ono ometa naš privredni oporavak", rekao je Kasteks sinoć za televiziju TF1, prenosi Rojters.

Posle eksplozivog rasta cene tokom dosadašnjeg perioda godine, cena gasa za domaćinstva u Francuskoj poskupela je početkom oktobra za još 12,6 odsto pre nego što je vlada Žana Kasteksa tu cenu zamrzla na današnjem nivou za narednih sedam meseci.

Ranije je francuska vlada odobrila isplatu po 100 evra za 5,8 miliona domaćinstva kako bi im, bez obzira kojim se energentom greju, omogućila da što lakše preguraju narednu grejnu sezonu.

U Francuskoj se u aprilu 2022.godine održavaju predsednički izbori, a francuski predsednik Emanuel Makron želi još jedan mandat i ne želi socijalne napetosti zbog energenata kakve je zbog rasta cene benzina imao oktobra 2018.godine kad je bio aktuelan protest „žutih prsluka", navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa