Evropa

Pripreme za novu desničarsku grupu u EU: Orban razgovarao sa Salvinijem i poljskim premijerom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index.hr, Index.hu, FoNet

03/11/2021

-

20:20

Pripreme za novu desničarsku grupu u EU: Orban razgovarao sa Salvinijem i poljskim premijerom
Pripreme za novu desničarsku grupu u EU: Orban razgovarao sa Salvinijem i poljskim premijerom - Copyright AP/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban održao je danas videokonferenciju s poljskim premijerom Mateušem Moravjeckim i liderom italijanske desničarske Lige Mateom Salvinijem, posvećenu osnivanju nove političke grupe u Evropskoj uniji, saopštio je Orbanov portparol Bertalan Havasi, prenosi Index.

Na sastanku je "uspešnom" okarakterisana deklaracija koju je u julu izdalo 16 stranaka o budućnosti Evrope, zaštiti nacionalnih država i tradicionalnih vrednosti, koja je izazvala veliko interesovanje širom kontinenta i kojoj su mnoge političke organizacije i stranke izrazile nameru da se pridruže.

Evropske političke grupe kojima pripadaju Liga i stranka Pravo i pravda (PiS) Moravjeckog desničarske partije Identitet i demokratija, odnosno Evropski konzervativci i reformisti, nastaviće pregovore o saradnji ove nedelje, dodaje se u saopštenju.

Index.hr prenosi da deklaracija, koju su potpisale stranke pretežno krajnje desnice, upozorava na pokušaje stvaranja nadnacionalne evropske države u EU i pozvala na zaštitu onoga što oni smatraju evropskim vrednostima poput uloge tradicionalne porodice i judeo-hrišćanskih temelja Evrope.

"Evropske partijske porodice Liga i PiS, Identitet i demokratija (ID) i Evropski konzervativci i reformisti (ECR) već ove nedelje pregovaraju o konkretnim oblicima buduće saradnje", izjavio je Bertalan Havaši.

Trojica političara su se prethodno sastala u Budimpešti, gde su se saglasili da Mađarska, Poljska i Italija zajedno planiraju budućnost.

Prema Viktoru Orbanu, pored jasne atlantističke posvećenosti, oni se zalažu za slobodu, porodicu i hrišćanstvo, govoreći "ne" cenzuri, "Briselskoj imperiji", ilegalnoj migraciji i antisemitizmu, piše Index.hu.

Fides se u martu povukao iz Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, a potom napustio i samu porodicu konzervativnih stranaka.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa