Evropa

Orbanov rival za Euronews: Peter Marki-Zaj o migracijama, odnosima sa Rusijom i Kinom, korupciji

Komentari

Autor: Euronews/Gábor Tanács

27/10/2021

-

11:27

Orbanov rival za Euronews: Peter Marki-Zaj o migracijama, odnosima sa Rusijom i Kinom, korupciji
Orbanov rival za Euronews: Peter Marki-Zaj o migracijama, odnosima sa Rusijom i Kinom, korupciji - Copyright Tanug/AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Za mnoge veliko iznenađenje, gradonačelnik malog grada bez stranačke pozadine izabran je za čoveka koji će se na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. godine suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu. Na primarnim izborima, prvim ovakve vrste u Mađarskoj, Peter Marki-Zaj pobedio je kandidate kao što su gradonačelnik Budimpešte i potpredsednica Evropskog parlamenta. 

Otac sedmoro dece, koji za sebe kaže da je sa desnog spektra, konzervativac i katolik, postao je kandidat saveza koji čine stranke sa širokog političkog spektra - desnice, levice, liberala i zelenih. 

U intervjuu za Euronews, Peter Marki-Zaj, gradnačelnik Hodmezevašarhelja i jedinstveni opozicioni kandidat govorio je o izborima koji se održavaju na proleće 2022. godine.

Kakvu poruku nosi plava mašna koju nosite vi i vaše pristalice?

"To je plava traka odgovornosti i borbe protiv korupcije. Verujemo da je najveći problem u Mađarskoj u prethodnih 30 godina to što je Mađarska postala zemlja bez posledica, da je na izborima ovde, pravo pitanje u većini vremena, ko će da krade i koliko. Verujemo da sada moramo da imamo izbore posle kojih niko neće da krade. Korupcija mora da bude iskorenjena i želimo zemlju gde korupcija nije organizovana, već u kojoj se bori protiv nje".

Može li to da bude urađeno u granicama vladavine prava i prostom većinom u parlamentu?

"Može da bude urađeno vladavinom prava. Zapravo, Mađarska će biti pravna država jedino ako je mi takvom napravimo. Naravno, trenutnu situaciju ne smatramo da je u granicama vladavine prava. Imamo državnog tužioca koji se ne bori protiv korupcije, već prikriva kriminal, imamo državnog tužioca koji se učvrstio na vlasti i upravo prošle nedelje amandman na zakon koji je to dodatno ojačao i svakako razmatramo njegovo imenovanje, na primer, nelegitimnim, jer je služilo održavanju Fidesa na vlasti, kao i mnogi drugi koraci. Prema sadašnjem mađarskom ustavu, i prema starom ustavu, težnja za isključivom vlašću je neustavna".

Hoćete da kažete da se ovaj Ustav može na neki način poništitit čak i ako dobijete samo prostu većinu u parlamentu? U tom slučaju i po mišljenju mnogih, moglo bi doći do građanskog rata. Zar vas to ne brine i kakav je bvaš odgovor na te zabrinutosti?

"Pre svega, da li je nešto legalno ili nelegalno nema veze sa građanskim ratom, jer kada je Fides hakovao mađarsku demokratiju i izbacio iz koloseka vladavnu prava u Mađarskoj, građanskog rata nije bilo. Pretnja građanskog rata ne može da bude predmet rasprave koje moramo da imamo u vezi sa vladavinom prava. I naravno, niko ne želi da poništi dvotrećinsku ustavnu većinu i njena pravila prostom veinom, jednostavno morate da proglasite ono što je Ustavni sud, sastavljen isključivo od Fidesovih imenovanih, da su ovi zakoni nevažeći od trenutka kada su doneseni".

Tanjug/AP/Laszlo Balogh

 

Država je i dalje prilično podeljena kada je reč o ovome, a ukoliko bi polovina države bila pozvana na ulice, zar ne bi to prouzorkovalo još više problema nego što ih već ima?

"Ako me neko to pita, da li to znači da ne treba da vratimo slobodu štampe, vratimo demokratiju i zamenimo lopove? To što se neko plaši da Fides želi da ostane na vlasti nasilnim putem ne bi trebalo da bude razlog da prihvati potpuno nelegitimnu vlast u Mađarskoj".

Ne vidite nikakvu poteškoću u tome što će ogromna većina vaših glasača da budu levičari, liberai, dok ste vi priznati konzervativni političar desnice. Kako možete da održite ovaj savez na okupu do izbora?

"Najvažnija strateška novina je upravo ovo. Uspeo sam da pobedim u Hodmezevašarhelju i većina mojih pristalica u Hodmezevađarhelju su levičari. Oni su prihvatili i više puta iskusili da uz podršku celokupne desne i leve opozicije možemo da postavimo nekog ko nudi prihvatljivu i kredibilnu alternativu čak i desničarima i bivšim biračima Fidesa, pa da pobedimo Fides".

Za EU i međunarodnu zajednicu problem Viktora Orbana su migracije i odbijanje zajedničke migracione politike. Koja je vaša pozicija kada je reč o ovome?

"Fides često pokušava da diskredituje svoje protivnike i da od njih napravi metu mržnje govoreći da svi žele da prime migrante, što očigledno nije slučaj. Sada su se opozicione stranke dogovorile da se granična ograda zadrži, da je ograda legitimno sredstvo za kontrou ilegalne migracije. Uprkos kampanjama mržnje Viktora Orbana protiv migranata, što je nešto što moramo da odbacimo, on je povećao broj migranata primljenih što je pre moguće. U Mađarskoj se broj migranata koje je Orban prihvatio povećao veoma brzo.

Samo 2019. godine 55.000 migranata izvan EU dobilo je boravišne dozvole. Ono što je za nas posebno nečuveno, a nova vlada će to odmah razmotriti, jeste da je krug oko Orbana i Antala Rogana odobrio boravišne dozvole za 20.000 migranata u okviru programa garancije za preseljenje, a neki od ovih migranata uključuju one koji su bili međunarodno traženi islamistički teroristi ili kriminalci. Praksa koju je Orban vodio mora da bude zaistavljena i promenjena u svakom smislu: bez kampanja mržnje, bez nehumanih uslova z ljude i porodice iz bilo kog razloga, a istovremeno se moraju ukloniti kriminalci i teroristi koje je Orban preuzeo".

Tanjug/AP/Laszlo Balogh

 

Kako biste se odnosili prema Kini i Rusiji?

"Pa, s jedne strane sa prijateljstvom i bratstvom, tu nema sumnje, a takođe zapadne zemlje i SAD imaju trgovinske odnose sa ovim zemljama. S druge strane, velika je razlika u tome što ove zemlje teže svojim interesima u trgovinskim odnosima, dok Viktor Obran gleda samo korupciju kada se bavi odnosima i izdaje svoju zemlju i EU. Nama je potreban pošten lider sa integritetom, ne samo za ovu zemlju već i za EU, lider koji neće izdati Evropsku uniju i NATO zarad Putina".

U regionu je bilo sličnih političkih priča kao i vaša. Tu je Klaus Johanis koji je postao rumunski predsednik i bio je audsajder, postoji slična priča i sa slovačkim premijerom. Mogao bih da pomenem i Emanuela Makrona, koji je uspešno stvorio veliku stranku iz francuskog političkog centrizma. Da li pratite nešto od ovoga i da li postoji neko koga vidite kao uzora?

"Pratimo ih sve, izuzetno smo ponosni kada u bilo kojoj evropskoj zemlji padne autoritarni ili korumprirani lider. Ali morate da vidite da nijedan od ovih primera nije rođen u autoritarnom režimu poput Orbanovog gde je sloboda štampe praktično eliminisana, gde je pravosuđe potpuno podređeno političkim ciljevima i gde se, na primer, može prepisati izborni zakon u danu, gde je samo jedna stranka donela izborni zakon i ustav, gde samo jedna stranka ima predstavnike u Ustavnom sudu i savetu za medije. Ono što vidimo je toliko autoritarno, tako izgrađeno na propagandnim kampanjama mržnje, da će ovde biti mnogo teže doći do pobede".

Komentari (0)

Evropa