Evropa

Helge Braun, saveznik Angele Merkel, u borbi sa liderstvo CDU

Komentari

Autor: FoNet

11/11/2021

-

21:34

Helge Braun, saveznik Angele Merkel, u borbi sa liderstvo CDU
Helge Braun - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Prvi kandidat za predsednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) biće Helge Braun (49), koji je od 2018. godine bio šef kabineta kancelarke Angele Merkel, preneo je Politiko.

Braun bi kandidaturu trebalo da ozvaniči sutra na sastanku partijskog rukovodstva u saveznoj državi Hese, što analitičati ocenjuju kao iznenađenje, jer Braun do sada nije ubrajan među pretendente za čelnu funkciju najveće nemačke partije.

Mediji su pretpostavljali da će u trku za predsednika CDU prvi ući partijski veteran Fridrih Merc i stručnjak za spoljnu politiku Norbert Retgen, koji se neuspešno kandidovao za tu funkciju ranije ove godine.

Među mogućim kandidatima je bio i ministar zdravlja Jens Špan, ali je on u sredu izjavio da ne razmišlja o tome.

Tanjug/AP/Aris Oikonomou

 

Braun je blizak saradnik kancelarke Merkel, ali je na septembarskim izborima izgubio je od socijaldemokrate Feliksa Deringa. Uprkos tome ostao je poslanik u Bundestagu, jer je ušao na listu CDU za izbore po proporcionalnom sistemu.

Demohrišćani su posle poraza na izborima odlučili da predsednik partije Armin Lešet ne može da ostane na funkciji, a saopštili su da će prvi put omogućiti članovima partije da izaberu novog lidera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa