Evropa

Belorusija želi da EU prihvati 2.000 migranata

Komentari

Autor: Tanjug/ Euronews Srbija

18/11/2021

-

14:17

Belorusija želi da EU prihvati 2.000 migranata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belorusija želi da Evropska unija primi 2.000 migranata, a Minsk će još 5.000 drugih migranata poslati nazad u njihove zemlje kako bi rešio krizu na poljskoj granici, izjavila je danas portparolka beloruskog predsednika, a prenosi agencija Belta.

Ona je navela da je predsednik Aleksandar Lukašenko o tom predlogu razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da je ona pristala da o tome razgovara sa partnerima u EU, prenosi agencija Rojters.

"Evropska unija stvara humanitarni koridor za 2.000 izbeglica koje se nalaze u kampu. Obavezujemo se da omogućimo (koliko je to moguće i ako žele) da se preostalih 5.000 vrati u svoju domovinu", izjavila je portparolka Natalija Ejsmont rezimirajući taj predlog.

Ostaje, međutim, nejasno da li će ovaj plan biti prihvatljiv za EU.

Evropska komisija je ranije saopštila da nema reči o bilo kakvim pregovorima sa Lukašenkom.

Stotine Iračana, koji su nedeljama kampovali na beloruskim granicama sa EU, prijavilo se za današnji povratni let za Irak, saopštilo je iračko ministarstvo spoljnih poslova.

"Da, nažalost, samo oko 400 izbeglica je pristalo da se vrati kući. Sve u svemu, tačnije, u avionu koji je danas krenuo bilo je 374 putnika, uglavnom iračkih državljana", izjavila je Ejsmont.

"Mi ispunjavamo svoja obećanja, dok EU još nije ispunila nijednu obavezu", zaključila je ona.

Prvi registrovan slučaj korone među migrantima

Istovremeno, među migrantima na granici Belorusije sa Poljskom zabeležen je prvi slučaj koronavirusa, izjavio je danas zamenik predsednika Grodnjenskog izvršnog odbora Viktor Pranjuk.

On je u izjavi za Sputnjik Belorusija precizirao da je slučaj otkriven u transportno-logističkom centru, a da je oboleli migrant hospitalizovan na Univerzitetskoj klinici Grodno, prenosi RIA novosti.

Ranije je saopšteno da će beloruska strana u bliskoj budućnosti početi vakcinaciju ilegalnih migranata kineskom vakcinom VeroCell.

Prema podacima lokalnih vlasti, u transportno-logistički centar stiglo je još oko 400 izbeglica.

Prethodno je Minsk saopštio da je u tom centru smešteno oko 1.000 ljudi.

profimedia

 

Na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama od letos je pojačan priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu.

Situacija je eskalirala 8. novembra, kada se na barijerama okupilo više od 2.000 ljudi, koji su nekoliko puta pokušali da se probiju.

Poljski graničari su upotrebili suzavac, a nakon toga migranti su spontano podigli kamp u blizini kontrolnog punkta Bruzgi u Grodnjenskoj oblasti.

U ponedeljak je oko 3.500 ljudi prešlo iz kampa na kontrolni punkt i nastanilo se na graničnoj liniji, a sledećeg dana su počeli sukobi sa poljskim snagama bezbednosti.

Migranti su ih gađali kamenicama i motkama, a oni su odgovorili suzavcem, šok bombama i vodenim topovima.

Deo izbeglica je u sredu prešao u transportno-logistički centar, gde su Belorusi organizovali prenoćište, a neki su se vratili u šumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa