Evropa

Zamenik bugarskog tužioca: Ljudska greška uzrok tragedije na auto-putu; sudbina jednog putnika nepoznata

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

12:04

Zamenik bugarskog tužioca: Ljudska greška uzrok tragedije na auto-putu; sudbina jednog putnika nepoznata
Zamenik bugarskog tužioca: Ljudska greška uzrok tragedije na auto-putu; sudbina jednog putnika nepoznata - Copyright Tanjug AP/Minko Chernev, BTA Agency Bulgaria via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ljudska greška je glavni uzrok tragedije na autoputu Struma, izjavio je zamenik bugarskog generalnog tužioca i direktor Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov, navodeći da su rezultati obdukcije pokazali da su stradali u autobuskoj nesreći umrli od posledica gušenja, a ne od udarca.

"To znači da su bili živi u vreme požara. Procenu uzroka nesreće moraće da da konačna analiza, ali glavna verzija u ovom trenutku je ljudska greška kao uzrok nesreće", izjavio je Sarafov na konferenciji za novinare, a prenosi severnomakedonski portal "Libertas".

Naveo je da je mogućnost terorističkog akta dobro istražena i da Bugarska to kategorički odbacuje.

"Verzije o terorističkom aktu i naftnim cevima, kao mogućim uzrocima nesreće, razmotrene su, ali su kategorično odbačene", rekao je Sarafov.

Tim iz tužilaštva sutra kreće u Skoplje kako bi od rođaka nastradalih prikupio DNK profile, koji će biti korišćeni za identifikaciju preminulih.

Prema rečima Sarafova, na licu mesta su pronađena 44 tela, što je potvrdila i portparolka Generalnog tužilaštva Sijka Mileva na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Navela je da je upoznala čoveka koji je preživeo tragediju, a koji joj je, kako dodaje, ispričao kako je razbio staklo u autobusu i da je spasao osam ljudi, a ne sedam.

"Tokom uviđaja pronađena su 44 tela. Prema podacima kojima raspolažemo, putovale su 52 osobe, 44 tela su pronađena, a hospitalizovano je sedam osoba - četiri muškarca i tri žene. Ostaje velika zagonetka, gde je osma osoba", izjavila je Mileva.

Sudbina jedne osobe nepoznata

Na mestu saobraćajne nesreće u Bugarskoj, gde se pre dva dana zapalio autobus iz Severne Makedonije, pronađeno je 44 tela, sedam osoba se nalazi u bolnici, ali sudbina jedne osobe nije poznata, izjavila je portparolka bugarskog tužilaštva Sijka Mileva.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je muškarac koji je preživeo tragediju, rekao da je razbio staklo autobusa i da spaseno osam lica, a ne sedam.

Prema podacima granične kontrole, u autobusu su bile 52 osobe, prenose bugarski i makedonski mediji.

"Pronađeno je 44 tela, a on kategorički tvrdi da je spaseno osam lica. U bolnici je sedam osoba", rekla je ona.

U bolnici se, međutim, nalazi sedam osoba - četvoro muškaraca i tri žene.

"Ostala je velika zagonetka gde je osma osoba. Proveravamo ovu informaciju, ne želimo da širimo dezinformacije, moguće je da je očevidac konfuzan. Ipak, on kategorički to tvrdi", rekla je Mileva.

Institut za sudsku mediciju: Pronađena tela 45 osoba

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Skoplju Aleksandar Stankov izjavio je danas da su na mestu nesreće autobusa u Bugarskoj pronađena 44 tela i delovi još jednog tela i da sledi DNK analiza.

Kako je objasnio, tačan broj žrtava ne može se utvrditi dok se ne završi DNK analiza.

"Urađene su 44 obdukcije, ali su pronađeni i ostaci tela koja idu na DNK analizu. Treba sačekati da se ovi ostaci ispitaju i onda ćemo videti koliko je tačno ljudi poginulo“, rekao je Stankov za agenciju MIA.

Potvrdio je da će izveštaji makedonskih sudskih lekara, koji su ovih dana boravili u Sofiji, kada budu završeni, biti predati bugarskim vlastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa