Evropa

Euronews Srbija u Bukureštu: Kritičari novoj vladi ne daju ni pola godine, koalicija tvrdi da će potrajati

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Đulić Banović

03/12/2021

-

19:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dve stranke sa leve i desne strane političkog spektra, građanima Rumunije su obećavale da nikada neće biti u koaliciji. Pokušale su 2011. godine, ali se taj savez ubrzo raspao. Ipak, posle tromesečne političke krize vladu u Rumuniji su krajem novembra, uz podršku etničkih Mađara formirali veliki rivali, Liberali i Socijaldemokrate. Dok koalicija kaže da će trajati sedam godina, mnogi u rumunskoj javnosti ne daju joj velike šanse da preživi ni do sledećeg leta.

Spoj nespojivih bio je iznuđeno rešenje, posle tromesečne političke krize. Tadašnji premijer Florin Kicu, Liberal, otpustio je ministra pravosuđa iz redova "Unije spasimo Rumuniju", svog koalicionog partnera. To je bio vrhunac već vidljivih neslaganja, pa je u septembru vlada pala. Posle samo 9 meseci. Posle dva neuspešna pokušaja formiranja nove sa istim igračima, pala je odluka o velikoj koaliciji. Bivši premijer brani nepopularnu odluku.

"Naša uloga je da održimo obećanja biračima, mislim na privatni sektor, prava na svojinu, prava građana. To ćemo raditi u bilo kojoj koalcioji. Morali smo da napravimo ovakvu zbog političke krize, imali smo druge opcije ali ova je uspela", kaže Kicu.

Čološ: Koalicija je antireformska

Njegov dojučerašnji partner, a sadašnji lider opozicije iz "Unije spasimo Rumuniju" Dačijan Čološ, smatra da koalicija neće potrajati ni pola godine. 

"Imamo veliku koaliciju, koja je po našem mišljenju antireformska. Zato nećemo podržati vladu, to nije rešenje za zemlju u veremu kada su nam za nacionalni plan oporavka potrebne reforme, paralelno sa investicijama", rekao je Čološ.

Za poznavaoce političkih prilika, nova vlada je protiv svih očekivanja Rumuna. Jer, ko je glasao za Socijaldemokrate, glasao je protiv Liberala, i obrnuto, a dve stranke ne mogu biti različitije.

"Predsednik liberala Florin Kicu je studirao ekonomiju u SAD i ima neoliberalni pogled na svet, a to je protiv koncepta socijaldemokrata.  Zato mislim da će biti velikih sukoba, I da ovaj savez neće potrajati", kaže politički analitičar Dimitru Borcun.

Liberali gube na popularnosti

Podrška Socijalistima u anketama raste, dok se liberalima smanjuje, a "socijalisti će, kada osete da su liberali politički mrtvi, razbiti koaliciju i uzeti moć", istakao je politički analitičar Sorin Jonicu.  Inače, socijaldemokrate su 2020. godine dobile najviše glasova a onda ostale u opoziciji. Sada su dobili sve što su tražili, a u šali se govori da bi, da su pregovori još malo potrajali, "uzeli liberalima i stranačke prostorije".

"Moramo da okončamo zdravstveni haos. Ova vlada mora konačno da zaštiti živote građana. Previše je patnje bilo u Rumuniji, mnogo smo najbližih izgubili", rekao je lider Socijaldemokratske partije Marsel Čolaku. 

To je posebno zanimljivo pitanje jer je upravo socijaldemokratska partija nedavno sprečila izglasavanje nacionalnog kovid sertifikata, koji bi bio potreban I za odlazak na posao u firmama sa više od 50 zaposlenih. Kritičari kažu da je koalicija formirana da bi bio usvojen plan oporavka kojim se ispunjavaju uslovi za dobijanje prve tranše novca EU u decembru. Nesuđeni partneri tvrde da rade u interesu zemlje. Sada to treba da dokažu i biračima do izbora 2024.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa