Evropa

Austrija donela odluku, Nemačka sprema novi zakon, a sada se o obaveznoj vakcinaciji raspravlja i u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/12/2021

-

13:31

Austrija donela odluku, Nemačka sprema novi zakon, a sada se o obaveznoj vakcinaciji raspravlja i u EU
Austrija donela odluku, Nemačka sprema novi zakon, a sada se o obaveznoj vakcinaciji raspravlja i u EU - Copyright AP/Vadim Ghirda, Markus Schreiber, Petr David Josek, Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Buduća nemačka vlada planira da već sledeće nedelje parlamentu predloži zakon po kojem bi, od 16. marta, vakcinacija protiv koronavirusa bila obavezna za sve zaposlene u bolnicama, staračkim domovima i drugim medicinskim ustanovama. Obaveznu vakcinaciju razmatra, podsetimo, sve više zemalja EU.

Prema predlogu zakona u Nemačkoj, u čiji tekst je Rojters imao uvid, osoblje koje radi u pomenutim ustanovama moraće do 15. marta da dokaže da je vakcinisano, ili da se oporavilo od korona virusa, odnosno da predoče lekarsko uverenje, ukoliko ne mogu da se vakcinišu.

Nemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obavezne vakcinacije iz straha da će se suočiti sa nedostatkom medicinskog osoblja, ali je podrška toj ideji porasla jer se zemlja suočila sa porastom broja infekcija u četvrtom talasu pandemije, podseća Rojters.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koje bi trebalo da formiraju novu nemačku vladu u sredu, namerava da ovaj zakon predloži Parlamentu na usvajanje sledeće nedelje.

Budući da Nemačka namerava da do Božića vakciniše 30 miliona građana, novim zakonom bi se dozvolilo stomatolozima, veterinarima i lekarima da daju vakcine - na određeni period i uz odgovarajuću obuku.

Predloženi zakon bi, takođe, do 15. februara produžio privremene mere koje bi nemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strožije anti-kovid propise ako je potrebno.

U Austriji obavezna vakcinacija od 1. februara

Prvu ovakvu odluku donela je nedavno Austrija. U ovoj zemlji će vakcinacija postati obavezna od 1. februara, čime će ona postati prva zemlja koja je uvela ovako rigoroznu meru. Taj potez usledio je nekoliko dana nakon što je država pokušala da uvede karantin za nevakcinisane, što je brzo prošireno na potpuno zatvaranje zemlje.

Austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg, koji je u međuvremenu podneo ostavku, rekao je da je to jedini način da se izađe iz začaranog kruga talasa virusa.

U Austriji takođe raste stalno podrška najavljenom uvođenju obavezne vakcinacije, pokazuju istraživanja. Svega 32 odsto građana je striktno protiv obavezne vakcinacije, proizilazi iz istraživanja za televiziju ATV.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Na drugoj strani 53 procenata u potpunosti podržava meru koju vlada namerava da uvede zbog velikog broja građana koji odbijaju da se vakcinišu protiv korona virusa.

I u Grčkoj oštre mere. Ova zemlja će početi da kažnjava sve starije od 60 godina koji se ne vakcinišu. Oni će biti kažnjeni sa 100 evra mesečno ako ne dobiju barem jednu dozu do 16. januara.

Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je još u aprilu naložila vakcinaciju zdravstvenih radnika u nastojanju da zaštiti pacijente, a vakcinacija je obavezna za zdravstvene radnike i u Engleskoj i Mađarskoj.

Francuska je od septembra zahtevala da se vakcinišu zdravstveni radnici, negovatelji, vatrogasci i transportni radnici. Ljudi kojima je posao da budu u kontaktu sa javnošću moraju imati zdravstvenu propusnicu da bi išli na posao. Za pristup barovima, restoranima, teretanama i mnogim događajima je takođe potrebna ova vrsta propusnice.

Lajen: EU da razmotri obaveznu vakcinaciju

Evropska unija mora da razmotri obaveznu vakcinaciju kao odgovor na širenje veoma zaraznog omikron soja kovida širom Evrope, izjavila je nedavno predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Moj lični stav je da mislim da je razumljivo i prikladno da sada vodimo ovu diskusiju", izjavila je Fon der Lajen na konferenciji za medije, istakavši da trećina od 450 miliona stanovnika EU još uvek nije vakcinisana.

Tanjug AP/Christian Hartmannn

 

"Kako možemo da podstaknemo i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji u Evropskoj uniji? O tome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup, ali mislim da je to diskusija koju ćemo morati da vodimo", poručila je Der Lajen u obraćanju novinarima u Briselu, a prenosi britanski list "Gardijan".

"Imamo vakcine, vakcine koje spasavaju život, ali one se ne koriste svuda na adekvatan način. A ovo košta. Ovo je ogroman zdravstveni trošak", izjavila je Lajen.

Naglašava da "puna vakcinacija i busteri" daju građanima "najjaču za sada dostupnu zaštitu" protiv korona virusa u situaciji dvostruke opasnosti - četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja korona virusa.

"Za novi soj "omikron" SZO kaže da je "visoko rižičan". Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za 2 do 3 nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere", kaže Lajen.

Komentari (0)

Evropa