Evropa

Lokalne vlasti upozoravaju da gasovi izazvani erupcijom vulkana u La Palmi ugrožavaju 33.000 ljudi

Komentari

Autor: FoNet

13/12/2021

-

18:11

Lokalne vlasti upozoravaju da gasovi izazvani erupcijom vulkana u La Palmi ugrožavaju 33.000 ljudi
Lokalne vlasti upozoravaju da gasovi izazvani erupcijom vulkana u La Palmi ugrožavaju 33.000 ljudi - Copyright EPA/MIGUEL CALERO

veličina teksta

Aa Aa

Lokalne vlasti na španskom kanarskom ostrvu La Palmi odlučile su da se oko 33.000 stanovnika mora skloniti i zaštititi od otrovnih gasova koje ispušta vulkan Kumbre Vijeha, čija je erupcija počela pre tri meseca.

Regionalna vlada kanarskog arhipelaga naredila je stanovnicima opšina Los Ljanos de Aridan, El Paso i Tasakorte da se sklone zbog vrlo lošeg kvaliteta vazduha jer vulkan ispušta sumpor-dioksid, javlja AFP. U tim opšinama živi skoro 33.000 ljudi, što je 38 odsto populacije na ostrvu La Palma.

"Zatvorite vrata, prozore i sve što je moguće kako biste sprečili ulazak vazduha", preporučila je lokalna vlada i posavetovala građane da isključe klima uređaje i sklone se, "ako je moguće, u prostorije koje se nalaze više u unutrašnjosti" kuća i stanova.

Erupcija vulkana Kumbre Vijeha je, prvi put posle pola veka, počela 19. septembra, a do sada nije bilo ljudskih žrtava, ali je materijalna šteta velika. Evakuisano je više od 7.000 ljudi, mnogi od njih su potpuno ostali bez komopletne imovine, podseća AFP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa