Evropa

Na čelu partije iz trećeg pokušaja: Fridrih Merc novi predsednik nemačke Hrišćansko-demokratske unije

Komentari

Autor: Fonet

17/12/2021

-

19:06

Na čelu partije iz trećeg pokušaja: Fridrih Merc novi predsednik nemačke Hrišćansko-demokratske unije
Tanjug/AP/Michael Kappeler - Copyright Tanjug/AP/Michael Kappeler

veličina teksta

Aa Aa

Članovi nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) izabrali su danas istaknutog konzervativca Fridriha Merca za novog predsednika, nakon što je dosadašnji lider Armin Lašet podneo ostavku zbog neuspeha stranke na parlamentarnim izborima.

Za Merca je glasalo 62,1 odsto članova CDU, a njegov izbor formalno mora da se potvrdi na partijskom kongresu u januaru naredne godine, preneo je AP.

Partija koju je dugo veoma uspešno vodila bivša kancelarka Angela Merkel, i njen tradicionalni koalicioni partner Hrišćansko-socijalna unija, na izborima su osvojili samo 24,1 odsto glasova i posle 16 godina morali su da pređu u opoziciju.

Mercu je ovo bio treći pokušaj da dođe na čelo partije. Pre tri godine pobedila ga je Anegret Kramp Karenbauer, a u januaru ove godine Lašet.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 400.000 članova partije, a glasalo ih je oko dve trećine. Ovo je bio prvi put da je predsednik stranke biran na izborima.

Pored Merca, kandidati su bili još bivši ministar životne sredine Norbert Retgen, koji je dobio 25,8 odsto glasova, i šef kabineta Angele Merkel od 2018. do 2021. godine Helg Braun, za koga je glasalo 21,1 odsto članova partije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa