Evropa

Marin le Pen "pala" u anketama, Makronu u drugom krugu rivalka najverovatnije Valeri Pekres

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

14:50

Marin le Pen "pala" u anketama, Makronu u drugom krugu rivalka najverovatnije Valeri Pekres
Marin le Pen "pala" u anketama, Makronu u drugom krugu rivalka najverovatnije Valeri Pekres - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska konzervativka Valeri Pekres verovatno će biti protivkandidat aktuelnom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u drugom krugu predsedničkih izbora u aprilu 2022. godine, pokazali su najnoviji rezultati ankete javnog mnjenja “Ipsos/Sopra Steria“.

Anketa je otkrila da bi Pekres, koja je početkom ovog meseca, na izborima svoje desničarske stranke “Republikanci“ izabrana za zvaničnog kandidata desnice na predstojećim predsedničkim izborima, osvojila 17 odsto glasova u prvom krugu izbora, što je manje od Makronovih 25,5 odsto, ali je za 10 poena više u odnosu na rezultate ankete sprovedene u oktobru, prenosi Rojters.

Dva kandidata koja osvoje najviše glasova u prvom krugu 10. aprila proći će u drugi krug glasanja koji se održava 24. aprila.

Istovremeno, kandidat krajnje desnice Erik Zemur, koji je ove jeseni bio drugi iza Makrona u nekoliko anketa, osvojio bi u prvom krugu 14,5 odsto glasova, što je pad u odnosu na 16 procenata iz oktobra.

To ga je stavilo u isti rang sa Marin le Pen, liderkom krajnje desničarske stranke Nacionalni savez, koja je takođe pala na 14,5 odsto sa 16 odsto podrške.

Lider stranke Zelenih Janik Žado i krajnji levičar Žan-Lik Melanšon su daleko iza, budući da bi svaki osvojio po 8,5 odsto podrške glasača.

U anketi je učestvovalo više od 10.000 ljudi, a sprovedena je putem interneta od 7. do 13. decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa