Evropa

Ministar Lauterbah: U Nemačkoj pređen kritični broj zaraženih omikronom ali neće biti lokdauna pre Božića

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

21:04

Ministar Lauterbah: U Nemačkoj pređen kritični broj zaraženih omikronom ali neće biti lokdauna pre Božića
Ministar Lauterbah: U Nemačkoj pređen kritični broj zaraženih omikronom ali neće biti lokdauna pre Božića - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah odbacio je mogućnost uvođenja lokdauna pre Božića, ali je upozorio da peti talas pandemije kovida 19 više ne može da se zaustavi i podržao obaveznu vakcinaciju kao jedini način da se zaustavi pandemija.

"Ovde neće biti zatvaranja pre Božića. Prešli smo kritičan broj infekcija omikron sojem koronavirusa", rekao je ministar Lauterbah za ARD, dodajući da se ovaj talas pandemije koronavirusa više ne može u potpunosti zaustaviti, prenosi agencija Rojters.

Vladin naučni savetodavni panel saopštio je danas da je neophodno dodatno ograničiti kontakt među ljudima, a dosadašnji podaci pokazuju da sama buster doza vakcine ne bi bila dovoljna da se obuzda širenje virusa.

AP/Michael Probst

 

"Verujem da ovo možemo da pobedimo obaveznom vakcinacijom. To je moje jasno uverenje", poručio je Lauterbah.

Prema poslednjim vladinim podacima, gotovo 70 odsto nemačkog stanovništva je u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa. Nemačka je registrovala novih 29.348 slučajeva koronavirusa i 180 smrtnih ishoda, prema podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

Broj novih dnevnih slučajeva značajno je porastao u oktobru i novembru, ali polako opada od početka meseca, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa