Evropa

Objavljena lista članica EU po stopi vakcinacije: Hrvatska pri kraju, a gde bi bila Srbija?

Komentari

Autor: T.T.

21/12/2021

-

07:04

Objavljena lista članica EU po stopi vakcinacije: Hrvatska pri kraju, a gde bi bila Srbija?
Objavljena lista članica EU po stopi vakcinacije: Hrvatska pri kraju, a gde bi bila Srbija? - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, profimedia, Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija objavila je novi grafik zemalja članica po stopi vakcinacije sa dve doze, ali i buster doze. Reč je o podacima do 10. decembra, pa je očigledno da su brojke danas nešto veće.

"Imamo još mnogo posla kako bismo poboljšali stopu vakcinacije. Vakcina je naša najbolja odbrana. Osigurali smo dovoljno doza za sve Evropljane. Imunizujte se, uzmite buster dozu ako do sada niste", navodi se.

Evropska komisija dodaje da koronavirus jako opterećuje zdravstveni sistem, društvo i ekonomiju, a ispod su objavili grafiku po stopama vakcinacije u odnosu na ukupnu populaciju u navedenim zemaljama. Na vrhu liste nalaze se Danska, Porutgal i Malta u kojima ima najviše vakcinisanih, tačnije oko 82 odsto od ukupnog broja stanovništva. Slede Irska, Belgija i Španija koje imaju između 74 i 77 odsto ukupne imunizacije.

Na začelju se nalaze četiri zemlje koje još nisu vakcinisale 50 odsto ukupnog stanovništva - Hrvatska (49 odsto), Slovačka (46,6 odsto), Rumunija (39 odsto) i Bugarska (26,2 odsto).

Evropska komisija

 

Zanimljivo je da se među najgorima po stopi vakcinacije u EU nalaze zemlje Istočne Evrope i Balkana. U 10 najgorih po stopi vakcinacije još su Letonija, Češka, Mađarska, Estonija, Slovenija i Poljska.

Što se tiče buster doza, tu prednjače dve zemlje koje nisu prve u Evropskoj uniji po stopi vakcinacije, ali jesu po broju buster doza. Po ukupnoj stopi vakcinacije Austrija se nalazi na sredini liste, a Mađarska na još goroj poziciji.

Ipak, u Austriji je nešto više od 30 odsto ljudi primilo buster dozu, a u Mađarskoj nešto manje od 30 odsto. Sledeća je Malta sa oko 27 odsto, a slede je Irska i Belgija.

Gde bi Srbija bila na ovoj listi?

Iako je Srbija bila jedna od prvih zemalja u Evropi koja je na raspolaganju imala veliki broj antikovid vakcina i bila čak na drugom mestu po broju vakcinisanih na Starom kontinentu, tempo je usporio s letnjim danima zbog čega smo već u septembru ušli u četvrti talas korone. Nakon toga se osetio boljitak u stopi vakcinacije, ali nedovoljno u odnosu na opštu populaciju. Tako Srbija danas ima tek 46 odsto imunizovanih.

Prema poslednjim podacima koji su ažurirani 14. decembra ove godine, drugom dozom je u našoj zemlji vakcinisano 3.010.956 ljudi, nešto manje od polovine ukupnog stanovništva u Srbiji.

Stoga bi se Srbija na ovoj listi našla iza Slovačke, tačnije pre Rumunije i Bugarske.

Međutim, kada je u pitanju buster doza Srbija bi zasigurno ušla u top pet zemalja u Evropi po stopi vakcinacije dodatnom dozom budući da je u našoj zemlji skoro 24 odsto građana primilo treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Komentari (0)

Evropa