Evropa

Nemački politikolog: Merkelova je 2015. sprečila rat na Balkanu

Komentari

Autor: Deutsche Welle

21/12/2021

-

13:46

Nemački politikolog: Merkelova je 2015. sprečila rat na Balkanu
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nakon 16 godina na kancelarskoj dužnosti, Angela Merkel se povukla iz politike. Svojim potezima ostavila je dubok trag ne samo u Nemačkoj, već i u čitavoj Evropi, a prema mišljenju nemačkog politikologa Herfrida Minklera odlukom da otvori vrata izbeglicama 2015. godine sprečila je da Balkan, koji je i ranije bio "bure baruta evropskog pokreta", ne završi ponovo u neredu.

Nakon što je Nemačka dobila novu vladu, Minkler je komentarisao šta je ostalo iza bivše kancelarke, a u intervjuu za "Dojče vele" rekao da i dalje stoji iza rečenice da je Angela Merkel 2015. godine "sprečila izbijanje rata na Balkanu".

Kako se navodi, jedan od razloga zbog kojeg je bivša kancelarka donela odluku o prihvatanju izbeglica bio je očigledno i Balkan. Već u jesen 2015. govorila je o tome šta bi se dogodilo da nije privatila te ljude, a spominjala je čak i mogućnost destabilizacije, pa i izbijanja konflikta na Balkanu. 

Njene tadašnje reči prošle su na Balkanu dezapaženo, navodi DW, ali na konstataciju da je smatrao da je Merkel tim potezom sprečila izbijanje rata na Balkanu, on je odgovorio: "I dalje stojim iza te rečenice".

Balkan je bure baruta

"U poslednje dve godine, i to uz relativno male brojke izbeglica, uz sve te izbegličke kampove u Moriji i drugde, videli smo kako je dovoljno samo nekoliko hiljada izbeglica da te zemlje dovede na rub njihovih mogućnosti", rekao je on.

Zamislimo, kako dodaje, da je Merkel zatvorila nemačke granice, da je Austrija zatvorila svoje granice, a onda i Mađari. 

"To znači da bi se na jugoistoku, od Mađarske, Hrvatske, od BiH, pa sve tamo do Egejskog mora odjednom našlo pola miliona, možda i više ljudi. U toj situaciji bi se komplikovana etničko-konfesionalna ravnoteža koja postoji u tim krajevima, a radi se o prostorima na kojima su se ranije vodili ratovi povezani s raspadom Jugoslavije, u toj meri raspala, da bi se moralo računati s opcijom da opet dođe do velikih sukoba i nasilja. Ko zna kako bi se u tom slučaju razvijala spirala nasilja", naglasio je on.

Minkler kaže da kada bismo se stavili u kožu racionalnog političara, ili kako je to Merkel rekla da se stvari moraju promatrati od njihovog kraja - u toj situaciji je bilo sasvim razumljivo da kaže kako je bolje te ljude pustiti u Nemačku, gde su oni i hteli.  

"Odnosno da se nije instistiralo na bezuslovnoj primeni Dablinskog sporazuma, kako bi se sprečilo da Balkan, koji je već 1914, a i ranije, bio bure baruta evropskog poretka, ne završi opet u neredu. Balkan kao šupljikavi jugoistočni bok Evrope, kao faktor koji ugrožava stabilnost Evrope, kao regija oko koje se Evropljani moraju brinuti, ali na pametan način, to je ono što je pratilo politiku Angele Merkel sve do samog kraja. I zato sam mišljenja da je to sigurno igralo važnu ulogu u donošenju odluke o tome da se teritorija SR Nemačke iskoristi takoreći kao bazen za alociranje problema koji bi na Balkanu mogao imati opasne posledice", zaključio je on.

Herfrid Minkler je nemački politikolog koji se u svom radu fokusirao na područje političke teorije. Predavao je na Institutu za socijalne nauke Humboltovog univerziteta u Berlinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa