Evropa

Francuska skratila period izolacije sa 10 na sedam dana

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2022

-

08:14

Francuska skratila period izolacije sa 10 na sedam dana
Francuska skratila period izolacije sa 10 na sedam dana - Copyright AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj obavezan period izolacije za osobe zaražene korona virusom, koje su u potpunosti vakcinisane, biće skraćen sa 10 dana na sedam dana, saopštio je danas ministar zdravlja Olivije Veran. Kako prenosi Rojters, francuske vlasti prate druge zemlje, koje su ranije ove nedelje skratile obavezan period izolacije, poput Sjedinjenih Američkih Država.

"Izolacija bi mogla da bude ukinuta i posle pet dana u slučaju negativnog testa. Oni koji nisu vakcinisani moraće da se samoizoluju na 10 dana, uz mogućnost da izađu iz izolacije posle sedam dana pod istim uslovima", rekao je ministar Veran za francuski "Žurnal di Dimanš".

Takođe je rekao da je novi omikron soj korona virusa previše zarazan, da bi se zaustavilo njegovo širenje, osim ako se ponovo ne uvede "strogi lokdaun".

"Ostaćemo na oprezu do kraja januara", rekao je Veran i dodao da bi trenutni rast epidemije uzrokovan omirkon sojem mogao da bude poslednji.

Predsednik Emanuel Makron u svom novogodišnjem obraćanju rekao je da će narednih nekoliko nedelja biti teško, ali u zemlji nije uveo nove restriktivne mere za obuzdavanje virusa. Prema zvaničnim podacima objavljenim u subotu, Francuska je postala šesta zemlja na svetu koja je prijavila više od 10 miliona zaraženih kovidom 19 od početka pandemije.

Francuske zdravstvene vlasti u subotu su registrovale novih 219.126 slučajeva, što je četvrti dan zaredom da je u toj zemlji registrovano više od 200.000 slučajeva novozaraženih, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa