Evropa

Novi češki premijer upozorio na "jednu od najtežih i najkomplikovanijih godina"

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2022

-

11:09

Novi češki premijer upozorio na "jednu od najtežih i najkomplikovanijih godina"
Petr Fijala - Copyright EPA/MARTIN DIVISEK

veličina teksta

Aa Aa

Novi češki premijer Petr Fijala u prvom novogodišnjem obraćanju upozorio je da će 2022. godina biti jedna od "najtežih i najkomplikovanijih" u novijoj istoriji te zemlje i pozvao građane na jedinstvo.

Premijer Fijala (57) kao izazove je naveo troškove energije, inflaciju i pandemiju koronavirusa, prenele su strane agencije.

Fijala je spomenuo i predsedavanje Savetom Europske unije koje će Češka u drugoj polovini godine preuzeti od Francuske.

"Za nekoliko meseci naše će mišljenje imati veću težinu", poručio je Fijala.

Podsetimo, Fijala je zvanično na mesto premijera imenovan 28. novembra. On predvodi blok od pet opozicionih partija centra i desnog centra koje su pobedile na oktobarskim izborima i srušile premijera Andreja Babiša i njegove saveznike, prenosi Rojters.

"Moramo da rešimo probleme koji stvaraju poteškoće ljudima što je pre moguće i da izvedemo zemlju iz nekoliko kriza u u kojima je - zdravstvene, ekonomske i krize vrednosti", govorio je Fijala pre imenovanja na mesto mandatara nove vlade.

U intervjuu za češke medije, Fijala je naglasio da će njegova vlada moći da pravilno ispravi državne finansije u budžetu za 2023. godinu.

Kada je reč o spoljnoj politici, i SPOLU i PirStan su u kapanji promovisale prozapadnu agencu, navodeći da će se zalagati za poboljšanje odnosa sa Briselom i Vašingtonom. Fijala je obećao da će povećati doprinose Češke NATO do dva odsto BDP do 2025. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa