Evropa

Izglasano poverenje vladi češkog premijera Petera Fijale

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

21:42

Izglasano poverenje vladi češkog premijera Petera Fijale
Češki parlament - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Novoj vladi desnog centra češkog premijera Petera Fijale danas je u parlamentu izglasano poverenje.

Kako navodi agencija Rojters, rezultat je bio očekivan s obzirom da je petostranačka koalicija osvojila 108 od 200 glasova u donjem domu parlamenta na izborima prošlog oktobra.

Profesor političkih nauka Fijala (57) i lider Građanskih demokrata obećao je da će ove godine smanjiti potrošnju od 80 milijardi kruna (3,74 milijarde dolara) kako bi budžetski deficit bio ispod 300 milijardi, čime bi jaz u javnom sektoru bio ispod 4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Kombinacija rastuće inflacije, energetske krize i epidemije korona virusa čini ovu godinu najtežom za građane od kada postoji naša zemlja", rekao je Fijala.

Fijala je rekao i da su glavni prioriteti njegove vlade zakonodavstvo koje će sprečiti buduće vlade da "neumereno" povećavaju poreze, penzijska reforma, raspisivanje tendera za izgradnju nove nuklearne elektrane, reforma obrazovanja, izgradnja 200 kilometara brzih puteva i digitalizacija vladinih usluga.

Prva vladina mera za postizanje uštede bila je zamrzavanje nekih plata u javnom sektoru, navodi Rojters.

Češki kritičari, uključujući nezavisne ekonomiste, tvrde da će značajna fiskalna konsolidacija biti nemoguća bez povećanja poreza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa