Evropa

Evropa pred pikom epidemije: Duplo više zaraženih u Sloveniji za dan, u Nemačkoj oboren novi rekord obolelih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/02/2022

-

14:22

Evropa pred pikom epidemije: Duplo više zaraženih u Sloveniji za dan, u Nemačkoj oboren novi rekord obolelih
Evropa pred pikom epidemije: Duplo više zaraženih u Sloveniji za dan, u Nemačkoj oboren novi rekord obolelih - Copyright Tanjug/ AP Photo/Francois Mori, AP Photo/Michael Probst, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski stručnjaci uskoro očekuju pik ovog talasa epidemije, a o tome svedoče i rekordni brojevi novih slučajeva u većini zemalja. Uprkos tome, pored Velike Britanije i Finske, još jedna evropska zemlja odlučila je da krene sa ublažavanjem mera.

U Češkoj je u utorak zabeleženo 57.195 novih slučajeva koronavirusa, najviše na dnevnom nivou otkako je počela pandemija, a dnevni rekord je oboren i u susednoj Slovačkoj, gde je registrovano više od 20.000 novih infekcija.

U utorak je u Češkoj zabeleženo 57.195 novih slučajeva koronavirusa, najviše na dnevnom nivou otkako je počela pandemija, saopštilo je danas češko Ministarstvo zdravlja. Prema navodima ministarstva, registrovano je 9.775 slučajeva ponovne infekcije virusom, preneo je Rojters. U Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, u utorak su registrovana 2.653 bolnička prijema inficiranih, manje nego u prethodnom periodu.

profimedia

 

Slovačko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u utorak zabeležena 20.224 slučaja korone, koji su potvrđeni PCR testovima, preneo je Rojters. Navedeno je i da je oko 61 odsto novih slučajeva među nevakcinisanim.

Dvostruko više zaraženih nego juče u Soveniji

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 23.433 nova slučaja koronavirusa, što je dvostruko više nego dan ranije i najviše od početka epidemije, ali je uglavnom posledica nove metodologije beleženja novih slučajeva.

Prema protokolu koji je uveden u utorak, među nove slučajeve zaraze registruju se odmah i pozitivni nalazi brzih antigenskih testova, koji do sada nisu ulazili u statistiku odmah nego tek sledećih dana, nakon što se potvrde PCR testiranjem.

Prema rečima ministra zdravlja Janeza Poklukara, novi protokol testiranja je privremen i važiće dok je raširenost omikron varijante virusa u populaciji velika. U poslednja 24 sata obavljeno je 17.143 PCR i 96.160 brzih antigenskih testiranja, podaci su Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi Hina.

Trenutno je u Sloveniji aktivno 186.537 slučajeva zaraze, 14-dnevna incidencija zaraženih na 100.000 stanovnika iznosi 8.851, a sedmodnevni prosek zaraženih u jednom danu 14.737.

profimedia

 

Broj zaraženih koji se nalaze u bolnicama je više od 900, ali je među njima i oko 300 onih koji nisu hospitalizirani zbog kovida 19 nego zbog drugih bolesti, a koronavirus im je onda potvrđen u bolnici ili su se u njoj naknadno zarazili, navode slovenački mediji. U poslednja 24 sata umrlo je 14 obolelih, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 5.880.

Novi rekord u Austriji

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovan novi rekordan broj novozaraženih od 39.410 novih slučajeva infekcije koronavirusom. Pre nedelju dana broj novozaraženih bio je za oko 5.000 manji. U protekla 24 sata umrlo je 16 osoba zaraženih koronavirusom. Rastom broja novozaraženih ponovo raste i broj hospitalizovanih kovid pacijenata.

Tako je na "normalnim" odeljenjima bolnica širom Austrije primljeno 44 novih kovid pacijenata, čime je ukupan broj porastao na 1.697. Na odeljenjima intenzivne nege broj pacijenata porastao je za pet, na ukupno 185.

Austrijske vlasti su očekivale rast broja novozaraženih, a prognoze govore o rastu do 50.000 novozaraženih dnevno u narednom periodu. Austrijska vlada ranije je najavila postepeno popuštanje epidemioloških mera, oslanjajući se na prognoze da neće doći do preopterećenja bolničkih kapaciteta.

Više od 200.000 novih slučajeva u Nemačkoj

U Nemačkoj je broj novozaraženih dostigao novi rekord sa 208.498 slučajeva infekcije koronavirusom u poslednja 24 sata, čime je u Nemačkoj, od početka pandemije, registrovano ukupno više od 10 miliona zaraženih.

Tanjug/AP/Matthias Balk

 

Poređenja radi, u sredu prošle sedmice registrovano je 164.000 novozaraženih. Sedmodnevna incidencija je porasla na 1.227,5, što je novi rekord.

Juče je incidencija bila na 1.206,2, a pre nedelju dana bila je trocifrena sa 940,6. Prema podacima Robert Koh instituta, od početka pandemije u Nemačkoj je registrovano 10.186.644 slučaja infekcije, ali je broj zasigurno veći, jer mnoge infekcije nisu prepoznate zbog asimptomatskog oboljenja.

U poslednja 24 sata preminule su 196 osobe zaražene koronom.

Sličan trend u Turskoj

Dnevni broj novih slučajeva koronavirusa u Turskoj danas je prvi put od početka pandemije premašio 100.000. Prema podacima Ministarstva zdravlja, juče u toj zemlji potvrđen je 102.601 slučaj, prenosi Rojters.

Krajem decembra dnevni broj novozaraženih kretao se oko 20.000, ali je od tada počeo da raste. Od poslednjeg preseka u Turskoj je od posledica zaraze preminulo 198 ljudi, a ukupan broj preminulih od početka pandemije veći je od 87.000.

Francuska planira ublažavanje mera

Francuska od danas da ukida kovid restriktivne mere, uključujući obavezno nošenje maski na otvorenom, u pokušaju da olakša svakodnevni život građana. To je podelilo francusku javnost, jer se od prošlog meseca svakodnevno potvrđuje rekordan broj novozaraženih koronavirusom. Ograničenja broja posetilaca na koncertima, sportskim takmičenjima i drugim događajima se takođe ukidaju, a rad od kuće, iako više neće biti obavezan i dalje se preporučuje, prenosi portal Frans 24 TV.

Francuska će moći da ukine većinu ograničenja uvedenih kako bi se sprečilo širenje virusa zahvaljujući novoj potvrdi o vakcinaciji koja je zamenila zdravstvenu propusnicu, potvrdio je premijer Žan Kasteks. Od prošlog meseca se traži potvrda o vakcinaciji koja je potrebna gotovo za sve, od odlaska u barove i restorane do korišćenja javnog prevoza.

"Videli smo slab preokret trenda u proteklih nekoliko dana, sa manjim brojem prijavljenih slučajeva svakog dana nego sedam dana ranije", rekao je portparol vlade Gabrijel Atal za radio Frans info.

U proseku je zabeleženo 322.256 slučajeva u prethodnih sedam dana, prema poslednjim podacima, u poređenju sa 366.179 pre nedelju dana.

AP Photo/Thibault Camus

 

Finska ukida sve antikovid mere do marta

Finska će početi da ukida antikovid restriktivne mere koje su uvedene sa ciljem da se suzbije širenje omikron soja, pa bi sve mere trebalo da prestanu da važe početkom marta, izjavila je danas premijerka Sana Marin. Jake restriktivne mere uvedene nakon Božića primorale su brojne restorane, kao i kulturne i sportske objekte da se privremeno zatvore ili smanje radno vreme, i da se događaji otkažu, preneo je Rojters.

Vlada sada planira da dozvoli restoranima da budu otvoreni do ponoći i da se ukine zabrana javnog okupljanja od 14. marta, kazala je Marin, dodavši da je cilj da se uklone sve restriktivne mere početkom sledećeg meseca. Ona je, takođe, rekla da se broj novih hospitalizacija usporio, a čak ponegde je došlo i do pada.

Marin je poručila da mere moraju da ostanu na snazi još dve nedelje, kako bi vlada pratila kako se epidemija odvija u susednim državama, Norveškoj i Danskoj.

"To je samo zato što Finska epidemiološki kaska dve nedelje u odnosu na ostale", dodala je ona.

Deo plana vlade je da se kovid propusnice, koje su se koristile od polovine oktobra do kraja decembra, povuku.

Situacija nije idealna ni u svetu

Japan i Južna Koreja registrovale su u poslednja 24 časa rekordan dnevni broj zaraženih koronavirusom. pre svega zbog visoko prenosive omikron varijante. Broj novih slučajeva kovida 19 u Tokiju je u protekla 24 sata premašio prvi put 20.000, dok se na teritoriji celokupnog Japana broj novozaraženih popeo na rekordnih 91.760. Tokio je prijavio 21.576 novih slučajeva, čime je premašen prethodni rekord od 17.631 slučajeva registrovan proteklog petka, prenosi agencija Rojters.

Glavni grad Japana i veći deo zemlje su sada pod brojnim ograničenjima da bi se sprečilo širenje virusa, a najnoviji talas infekcija posledica je visoko prenosive omikron varijante. Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao izjavio je juče da vlada ne planira da proglasi vanredno stanje, ali da je i dalje na oprezu.

I Južna Koreja beleži rekordan broj zaraženih, pošto je u protekla 24 sata potvrđeno 20.270 novih slučajeva, prenosi južnokorejska agencija Jonhap. Time je ukupan broj zaraženih od početka pandemije porastao na 884.310. Od kovida je u protekla 24 časa umrlo još 19 ljudi, čime je ukupan broj preminulih u Južnoj Koreji od početka pandemije dostigao 6.787.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa