Evropa

Potvrđena optužnica protiv Matea Rencija, bivši premijer Italije mora pred sud

Komentari

Autor: Fonet

09/02/2022

-

23:13

Potvrđena optužnica protiv Matea Rencija, bivši premijer Italije mora pred sud
Potvrđena optužnica protiv Matea Rencija, bivši premijer Italije mora pred sud - Copyright Tanjug AP/Alberto Pellaschiar

veličina teksta

Aa Aa

Javni tužilac u Firenci formalno je potvrdio optužnicu protiv Matea Rencija zbog nezakonitog finansiranja političkih partija, što znači da će bivši italijanski premijer morati da se pojavi pred sudom.

Renci je optužen da je preko fondacije Open nezakonito dobijao novac kojim je finansiran njegov uspon od gradonačelnika Firence do premijera Italije i lidera Demokratske partije, prenosi Politiko.

Renci je u međuvremenu osnovao novu partiju Italija viva. Pored Rencija, optuženo je više parlamentaraca, biznismena i bivši predsednik fondacije Open, a svi se terete za nezakonito finansiranje političkih stranaka, korupciju, pranje novca i zloupotrebu položaja.

U tužilačku istragu su uključene i četiri kompanije, uključujući Britiš-amerikan tobako Italija.

U optužnici se navodi da je fondacija Open delovala kao da je deo Demokratske partije i obezbedila je tri i po miliona evra, koji su korišćeni za finansiranje političkih aktivnosti Rencija i njegovih kolega.

Preliminarno ročište je zakazano za 4. april, kada će sudija odlučiti da li će prihvatiti optužnicu.

Renci je više puta izjavio da je Open bila fondacija, a ne partija, i da nije bilo nezakonitog finansiranja.

"Suđenje će konačno početi u sudu, a ne u medijima. To znači da će Italijani videti koliko su optužbe neutemeljene i koliko su skandalozne metode koje su koristili javni tužioci u Firenci", rekao je Renci.

On je istakao da je podneo prijave protiv trojice tužilaca i istakao da je jedan od njih prethodno neuspešno pokušao da sudski goni i članove njegove porodice.

"Znam da nisam napravio nikakvo krivično delo, a nadam se da to mogu da kažu i ovi tužioci iz Firence", rekao je Renci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa