Evropa

I Brisel i Beč zabranili protestne vožnje: "Mogu da demonstriraju, ali ne kamionima"

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

15:18

I Brisel i Beč zabranili protestne vožnje: "Mogu da demonstriraju, ali ne kamionima"
I Brisel i Beč zabranili protestne vožnje: "Mogu da demonstriraju, ali ne kamionima" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle Pariza, i gradske vlasti Brisela i Beča najavile su zabranu protesta kamiondžija, tzv ”konvoj slobode” koji je najavljen za sutra.

U pitanju su protest pokrenuti u Kanadi krajem januara, u cilju ukidanja obavezne vakcinacije protiv kovid-19 za prekograničcne vozače kamiona.

Planirano je da se protesti, kojima su posle Otave blokirani ključni granični prelaze između SAD i Kanade i usporeni trgovina i prevoz robe, nastave u Evropi, ali su evropske pretonice na ruti ”konvoja slobode” brzo reagovale i zabranile povorku kamiona na svojoj teritoriji.

Gradonačelnika grada Brisela, Filip Kloz, kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u celom regionu Brisela.

"Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što protest blokira ceo glavni grad", kaže Kloz.

U Briselu, koji se zbog prisustva institucija EU često koristi za održavanje panevropskih demonstracija, navode da se za proteste prethodno mora dobiti saglasnost gradskih vlasti i dodaju da takav zahtev od učesnika ”konvoja slobode” još nisu dobili.

Protivnici epidemioloških mera i obavezne vakcinacije, najavili su za sutra u Beču protestnu vožnju, koje je danas zvanično zabranila bečka policija.

Policija je odluku obrazložila saznanjima da se učesnici protestne vožnje neće pridržavati naređenja policije i da će svoja vozila koristiti kao sredstvo za potpunu blokadu saobraćaja u centru grada.

Ta tvrdnja se poklapa sa izjavama organizatora u jednom video pozivu. Policija je zatražila da se povorka vozila, nakon jedne runde vožnje centralnom bečkom ulicom Ringom, rasformira, ali su organizatori rekli da ne mogu da garantuju da će to svi učiniti.

Policija je kao razlog za izričanje zabrane protesta navela i to što bi protest automobilima negativno uticao na kvalitet vazduha i izazvao prekomernu buku.

Preko telegrama upućivani su pozivi da se protestna vožnja održi i tokom noći, da se koriste sirene, a pojedini su najavili da će svojim vozilima celu noć blokirati Ring.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa