Fokus

Protesti u Kanadi postaju sve veći problem - blokada ulazi u treći dan

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

10:50

Protesti u Kanadi postaju sve veći problem - blokada ulazi u treći dan
Protesti u Kanadi postaju sve veći problem - blokada ulazi u treći dan - Copyright Tanjug/Nathan Denette/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kanadske vlasti suočavaju se sa sve većim pritiskom demonstranata koji koriste kamione da bi blokirali prestonicu Otavu i granične prelaze sa SAD, u protestu protiv mera donetih kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, koje, između ostalog, uključuju i obaveznu vakcinaciju.

Uprkos tome, kanadski premijer Džastin Trudo izjasnio se protiv ublažavanja donetih mera, rekavši kako je "realnost da su obavezna vakcina i činjenica da je skoro 90 odsto Kanađana vakcinisano osigurali da pandemija zemlju ne pogodi jako neka druga mesta".

Mera koja je izazvala nezadovoljstvo najvećeg broja kamiondžija stupila je na snagu 15. januara, a u njoj se navodi da svi vozači kamiona koji ulaze u Kanadu moraju da budu potpuno vakcinisani.

Blokada je ušla je u treći dan na mostu "Ambasador" koji povezuje Vindzor u Kanadi i Detroit u SAD - saobraćaj je zaustavljen u smeru ka Kanadi, dok se prema SAD i dalje odvija. Preko ovog mosta se odvija 25 odsto ukupne trgovine između Kanade i SAD, a poslanici kanadskog parlamenta su izrazili sve veću zabrinutost zbog ekonomskih efekata, navodi Rojters.

Kanadska policija je saopštila da je bio blokiran i prelaz u Alberti, a tamo se nalazilo oko 50 kamiona, dok je više od 400 kamiona paralisalo centar Otave.

Problemi za automobilsku industriju, Ford zatvorio pogon u Detriotu

Da zabrinutost kanadskih poslanika za ekonomiju nije neosnovana, pokazuje i činjenica da je kompanija Ford zatvorila pogon u SAD, jer blokada mosta "Ambasador" ima sve šie implikacije na severnoameričku automobilsku industriju.

Ford je kasno sinoć saopštio da je zbog nedostatka delova primoran da zatvori fabriku motora u Vindzoru i da će se u fabrici za sklapanje vozila u Oukvilu (Ontario) raditi skraćeno.

"Ovaj prekid saobraćaja na mostu Detroit-Vindzor nanosi štetu kupcima, radnicima u auto industriji, dobavljačima, zajednicama i kompanijama sa obe strane granice. Nadamo se da će se ova situacija brzo rešiti jer bi mogla da ima šire posledice za sve proizvođače automobila u SAD i Kanadi", naveo je Ford u saopštenju.

Nedostak delova zbog blokade takođe je primorao Dženeral motors da u sredu otkaže rad druge smene u fabrici SUV vozila u blizini Lansinga u Mičigenu. Portparol te kompanije Dan Flores rekao je da se očekuje da će se proizvodnja normalizovati danas.

Pored toga, portparol Tojote Skot Vazin izjavio je kasno sinoć da kompanija neće moći da proizvodi ništa u tri kanadske fabrike do kraja ove nedelje zbog nestašice delova. Mada se u saopštenju kao razlozi navode problemi u lancu snabdevanja, vremenske prilike i izazovi povezani sa pandemijom, AP napominje da je obustava proizvodnje usledila samo par dana nakon početka blokade mosta u ponedeljak.

Kompanija Stelantis, nekadašnji Fijat Krajsler, izvestila je da normalno radi, mada je morala da skrati smene u sredu u svojoj fabrici minivana u Vindzoru.

Pretnja i za Superboul

Protesti kanadskih kamiondžija utiču i na najveći sportski događaj u SAD - tako je američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost upozorilo da bi konvoj kamiondžija protiv obavezne vakcinacije, mogao da poremeti održavanje Superboula ovog vikenda u Los Anđelesu, preneo je CNN.

Ministarstvo je uputilo upozorenje vlastima širom SAD navodeći da je “primilo izveštaje o tome da vozači kamiona planiraju da potencijalno blokiraju puteve u velikim gradovima u SAD u znak protesta, između ostalog, i zbog obavezne vakcinacije za vozače kamiona”, navodi CNN.

Ovaj konvoj će verovatno početi u Kaliforniji već sredinom februara da bi stigao u Vašington sredinom marta. To bi, kako je saopšteno, moglo uticati i na Superboul koji se održava u nedelju, ali i na govor američkog predsednika Džoa Bajdena o stanju nacije planiranom za 1. mart u Vašingtonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet