Evropa

Nastavak Šolcove (ne)moguće misije: Nemački kancelar prvi put oči u oči sa Putinom, Kremlj u fokus gura i Severni tok 2

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/02/2022

-

08:01

Nastavak Šolcove (ne)moguće misije: Nemački kancelar prvi put oči u oči sa Putinom, Kremlj u fokus gura i Severni tok 2
Nastavak Šolcove (ne)moguće misije: Nemački kancelar prvi put oči u oči sa Putinom, Kremlj u fokus gura i Severni tok 2 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi na njihovom prvom sastanku “oči u oči”, saopštila je pres služba Kremlja.

Njih dvojica će razgovarati "o hitnim bilateralnim i globalnim pitanjima, uključujući o pitanjima koja se odnose na obezbeđivanje dugoročnih pravno utemeljnih bezbednosnih garancija Rusiji i rešavanje unutrašnjeg sukoba u Ukrajini", navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi ruska agencija TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, međutim, nije isključio ni mogućnost da bi se dvojica zvaničnika mogla dotaći i pitanja gasovoda "Severni tok 2".

Šolc, koji je juče boravio u jednodnevnoj poseti Kijevu, izjavio je da će u Moskvi preneti poruku Zapada da su zapadne zemlje otvorene za dijalog o bezbednosnim zabrinutostima Rusije, ali da će joj uvesti sankcije ako napadne Ukrajinu.

"Spremni smo za veoma dalekosežne i efikasne sankcije u koordinaciji sa našim saveznicima", izjavio je Šolc u Kijevu pre povratka u Berlin.

Šolc je prošlog meseca singlazirao da će "o svemu morati da se razgovara ako dođe do vojne intervencije" kada je upitan o gasovodu “Severni tok 2” koji ide od Rusije do Nemačke, a koji ima za cilj da dovede više ruskog gasa u zapadnu Evropu, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu zemlju Ukrajinu.

Osetljiva pozicija Nemačke u ukrajinskoj krizi

Kancelar Nemačke Olaf Šolc juče se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, u okviru svoje diplomatske misije da smiri tenzije zbog gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Reč je o jednom u nizu diplomatskih manevara zapadnih lidera, a analitičari su ranije ukazivali na osetljivu poziciju Nemačke u rusko-ukrajinskoj krizi. 

Šolc i Zelenski su danas pričali o sankcijama Rusiji i važnosti preventivnih mera. Nemački kancelar je poručio da ne postoje dobri razlozi za aktivnosti na ukrajinskoj granici, kao i da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine ne može pregovarati.

"Očekujemo da Rusija preduzme jasne korake za rešavanje situacije", naveo je Šolc.

Te poruke sa zajedničke konferencije za novinare sa Zelenskim su u skladu sa onima koje je Šolc slao uoči puta, kada je upozorio na ozbiljne ekonomske posledice koje će Rusija da trpi ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, kao i da je u tom pogledu "apsolutno saglasan sa zapadnim saveznicima".

profimedia

 

Osim toga, Šolc je rekao i da od Moskve očekuje znake deeskalacije, ali i da "vidi veoma ozbiljnu pretnju po mir u Evropi". 

Neki analitičari, međutim, uoči posete su rekli da Šolcov stav nije dovoljno oštar, i da se još nije snašao u kancelarskoj ulozi, koju je nasledio od Angele Merkel.

"Mislim da je njegov stav o Severnom toku 2 trebalo da bude jasan. Nedostajala je izjava koju je dao Džozef Bajden, da gasovoda neće biti ako počne invazija. Malo je čudno da to kaže američki predsednik, kad Amerikanci nisu uključeni u taj projekat. On se tiče isključivo Evropljana, a najviše Nemaca i Rusa", rekao je Markus Zajner, saradnik Nemačkog Maršal fonda iz Berlina. 

Inače, prema pisanju zapadnih medija, Severni tok 2 bio je jedna od tema razgovora i Zelenskog i Šolca. Gardijan prenosi informaciju AFP-a da je Zelenski rekao Šolcu da Rusija "maše" Severnim tokom 2 kao "geopolitičkim oružjem". Navodi se da je Zelenski rekao da postoje određena neslaganja o rusko-nemačkoj energetskoj vezi.

Severni tok 2 je gasovod koji ide od Rusije do Nemačke. Izgrađen je, ali još nije pušten u rad usled komplikovane situacije u vezi sa ukrajinskom krizom, i potencijalnih sankcija protiv Rusije na koje zapadne zemlje sve glasnije pozivaju. Posle nedavnog sastanka između predsednika SAD Džozefa Bajdena i Šolca, američki predsednik rekao je da "Severnog toka 2 neće biti ukoliko Rusija napadne Ukrajinu. 

Tanjug/AP/Stefan Sauer/dpa

 

Šolc, međutim, ranije nije želeo da za novinare precizira da li je Nemačka spremna na "ukidanje" Severnog toka 2 u slučaju ruske eventualne invazije na Ukrajinu. Rekao je, doduše, da je Berlin uz Vašington kada su potencijalne sankcije u pitanju. 

Nešto oštriji od svog kancelara bio je nemački minsitar ekonomije Robert Habek. On je rekao da će ukrajinska kriza "igrati ulogu u procesu odobravanja Severnog toka 2". Novinarima u Varšavi je Habek rekao da će proces odobravanja biti "striktno u skladu sa evropskim zakonima, ali da će geopolitička procena uvek imati uticaj". 

Peskov: Putin spreman da pregovara, Ukrajina samo deo problema

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da pregovara, dodajući da je ukrajinska kriza samo deo zabrinutosti Rusije zbog bezbednosti.

"Predsednik Putin je uvek tražio pregovore i diplomatiju. On je faktički pokrenuo pitanje garancija bezbednosti za Rusku Federaciju", rekao je Peskov za CNN.

Istakao je da je Ukrajina samo deo većeg problema garancija bezbednosti za Rusiju.

Zapada optužuje Rusiju da priprema inavziju na Ukrajinu, dok Moskva te optužbe naziva propagandom i ističe da štiti "crvene linije" u svojim bezbednosnim interesima.

Komentari (1)

Leopold

15.02.2022 10:38

"Spremni smo na razgovore o ruskim bezbednosnim interesima" sve dok ne moramo ni na šta da se obavežemo! Spremni smo na razgovore sledećih 50 godina i nemamo nameru da se bilo šta dogovorimo.

Evropa