Evropa

Turska i Mađarska u rusko-ukrajinskoj krizi: Šta su im interesi, a šta realne mogućnosti?

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok se tenzije oko Ukrajine ne smiruju, brojni evropski lideri trude se da budu posrednici. Pored francuskog predsednika i nemačkog kancelara, mirovnu ulogu nudi i mađarski premijer Viktor Obran, ali i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Koji su interesi Ankare i Budimpešte u prevazilaženju krize, a kakve realne mogućnosti?

Turska je zemlja koja nije priznala Krim, ali koja nije ni uvela sankcije Rusiji. Zbog velike zavisnosti od ruskog gasa, ali zbog stabilnosti u Crnom moru, Turska bi bila jedna od pogođenih zemalja u sluaju otvorenog sukoba Rusije i Ukrajine, kaže profesor i bivši ambasador u Turskoj Darko Tanasković.

"Turska bi formalno mogla bitii dobar posrednik, jer je člnaica NATO saveza i ima dobre odnose s Rusijom, ali je to istovremeno i problem, zato što se u NATO u ne gledaju baš sa simpatijama na te odnose sa Rusijom. A Rusija je sumnjičava, jer Turska podržava Ukrajinu politički gledano. Tako da ne mislim da je tu preveliki posrednički potencijal Turske u ovom trenutku", ističe Tanasković.

"Tursku ne treba ozbiljno shvatiti"

Direktor instituta za Evropske studije Miša Đurković smatra da Tursku ne treba ozbiljno shvatiti imajući u vidu promene njene spoljne politike.

"Erdogan je manje iskren broker, a više neko ko pokušava da bude broker u ovoj situaciji. Spoljna politika Turske je za ovih skoro 20 godina pokazala neverovatnu sposobnost da se preko noći okreće i da od situacije u kojoj je proklamovani cilj da nema neprijatelja u spoljnoj politici da se opet okruže raznim neprijateljima. Da se od danas do sutra menjaju odnosi sa Vašingtonom sa Rusijom", kaže Đurković.

Poremećaj u Ukrajini izavao bi velike probleme i u Mađarskoj, koja takođe zavisi od ruskog gasa, ali i izlazi na ukrajinsku granicu.

"Zato je premijer Orban imao interes da koliko on može utiče na ublažavanje krize. Međutim, ne vidim da bi Mađarska mogla imati neku veću, posredničku ulogu u ovom konfliktu koji se ipak odvija iznad mađarske glave. Naravno svako posrednovanje, svaki pokušaj je uvek dobrodošao, međutim došlo se do takvog nivoa krize da mislim da više domašaj ni Turske ni Mađarske nije takav da mogu da utiču na razrešenje ove krize", naglasio je Tanasković.

"Rat se ponekad omakne"

Đurković ističe da Orban, uz sve kritike koje dobija od EU, jeste ipak neko ko može da povezuje različite elemente, pre svega u Nemačkoj i u EU sa Rusijom zbog svog "posebnog stava" i "istorijskog iskustva".

"Takođe, i zbog činjenice da govori ono što veliki deo Evrope u ovom trenutku misli, a ne sme da kaže, da su svi zavisni od ruskih energenata i da nikome ne odgovara pogoršavanje odnosa sa Rusijom", dodaje Đurković.

Zveckanje oružjem nikad nije dobro, pogotovu ne u situaciji kad se svet još oporavlja od pandemije. Zbog toga sagovornici Euronews Srbija veruju da će razum prevladati.

"Ivo Andrić je napisao da se rat ponekad omakne. Kad se o ratu mnogo govori i kad se vrše ovakve pripreme i kada se ovakva medijska kampanja vodi, naročito sa strane zapada i SAD onda se čovek može plašiti najgoreg", kaže Tanasković.

U ovom trenutku i dalje je neizvesno da li je vojna sila samo sredstvo diplomatskog i politčkog pritiska i da li je u interesu SAD sukob koji bi na duže vreme unazadio Evropu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa