Evropa

Fon der Lajen: Evropska unija se mora rešiti zavisnosti od ruskog gasa

Komentari

Autor: Fonet

16/02/2022

-

13:12

Fon der Lajen: Evropska unija se mora rešiti zavisnosti od ruskog gasa
Ursula von der Lejen - Copyright Tanjug AP/Christian Hartmannn

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, da se Evropska unija mora rešiti ruskog gasa i kritikovala Rusiju zbog "oružavanja energetskog pitanja" u sukobu sa Ukrajinom.

Ocenjujući da je Moskva narušila reputaciju verodostojnog snabdevača energijom otkako je Gasprom ograničio isporuku gasa Evropi uprkos velikoj potražnji, Fon der Lajen je navela da je EU već pojačala diversifikaciju uvoza energije i osigurala više tečnog prirodnog gasa od međunarodnih partnera, izvestila je agencija Anadolija.

Evrozona ima dovoljne rezerve gasa za zimu za slučaj da Rusija poremeti snabdevanje, dodala je Lajen.

"Moramo diversifikovati naše izvore energije da bismo se rešili zavisnosti od ruskog gasa i uveliko ulagali u obnovljive izvore energije. Oni su čisti i dobri za planetu, domaći su i dobri za našu nezavisnost", poručila je Ursula fon der Lajen pozivajući EU da izvuče pouke iz aktuelne krize.

Povodom rastućih tenzija na relaciji Rusija - Ukrajina i Zapad, ona je naglasila da je Ukrajina danas "jača, slobodnija i suverenija zemlja nego 2014. godine". "Upravo zbog toga Kremlj ponovo preti", zaključila je Ursula fon der Lajen
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa