Evropa

Ukrajinska kriza otvorila i druge "bolne teme": Evropske zemlje u strahu od novog migrantskog talasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, NBC news

20/02/2022

-

11:56

Ukrajinska kriza otvorila i druge "bolne teme": Evropske zemlje u strahu od novog migrantskog talasa
Ukrajinska kriza otvorila i druge "bolne teme": Evropske zemlje u strahu od novog migrantskog talasa - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, profimedia,Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rusko gomilanje trupa nedaleko od granice sa Ukrajinom i strah da bi Moskva mogla da izvrši invaziju otvorili su još jedno pitanje - zemlje u ukrajinskom susedstvu, ali i šire brinu da bi u slučaju eskalacije mogao da bude pokrenut novi izbeglički talas.

Skoro pola godine otkako su se na vlast u Avganistanu posle dve decenije vratili talibani i kada je porasla bojazan da će novi talas izbeglica krenuti na put, Evropa se ponovo suočava sa potencijalnom humanitarnom krizom, a prva na "udaru" mogla bi da bude Poljska, čiji su zvaničnici već izjavljivali da se pripremaju za talas od čak milion ljudi.

Iako Rusija poriče bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu, hiljade vojnika postavljenih na ukrajinskoj granici ne ulivaju veliku sigurnost Kijevu. Iz Evropske unije tvrde da se sagledavaju svi mogući aspekti i da je migracija jedna od tema, ali pitanje koje se i dalje postavlja jeste imaju li zemlje u okruženju kapaciteta da prime masovan i iznenadni broj ljudi?

Poljska prva "na udaru"

Potencijalna invazija naterala bi milione civila da pređu u susedne zemlje, upozoravaju zapadni zvaničnici i humanitarne organizacije. Kako piše NBC news, civili koji govore ukrajinski verovatno bi pobegli u zemlje EU na zapadnoj granici Ukrajine - Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju, a Poljska bi apsorbobvala veći deo početnog talasa.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski napisao je u nedelju na Tviteru da se zemlja priprema za "mogući priliv izbeglica iz Ukrajine koji bi, zbog mogućeg sukoba, mogle da potraže utočište u našoj zemlji".

Tvit je usledio nakon prošlonedeljne izjave zamenika poljskog ministra unutrašnjih poslova Maceja Vasika, koji je jednoj poljskoj radio stanici rekao da se vlada priprema za "talas od milion ljudi", koji bi potencijalno pobegao iz Ukrajine, dodajući da "apsolutno nećemo reći ne ako se to desi".

Poljska će se pripremiti za mogući priliv izbeglica iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

On je naveo da će infrastruktura za izbeglice biti postavljena u blizini poljske istočne granice sa Ukrajinom, ali da bi kasnije neki objekti mogli da budu premešteni negde drugde, prenosi agencija Rojters.

profimedia

 

"U narednih nekoliko dana sazvaću tim koji će se baviti pitanjima logistike, objekata, transporta i infrastrukture", rekao je Moravjecki novinarima.

"Moramo biti spremni na najgore", poručio je on, dodajući da će tim imati i zadatak da izbeglicama obezbedi pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju.

Ukrajinci koji govore ruski, pak, mogli bi da odluče da pređu granicu sa Rusijom ili Belorusijom. U ranim fazama sukoba u istočnoj Ukrajini pre osam godina, značajan broj Ukrajinaca koji govore ruski pobegao je u Rusiju.

Baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija takođe kažu da se spremaju da prime izbeglice. Letonija je čak rekla da razmatra uspostavljanje mreže centara za izbeglice na svojoj istočnoj granici.

Eksperti, međutim, navode da nije jasno da li Poljska ili druge nacije EU imaju dovoljno kapaciteta da prime toliko dramatičan broj ljudi.

Upitana za odgovor EU na mogući novi migrantski talas ukoliko "dođe do rata i izbeglice se preliju preko granica Ukrajine", portparolka Evropske komisije Dana Spinat poručuje da EU radi na "dva koloseka".

"Pored ovog koji se odnosi na snakcije, u širokom smislu se pripremamo za sve moguće aspekte ukoliko situacija eskalira, a migracije su jedan od tema", rekla je ona.

"Situacija nepredvidiva"

Kriza koja bi zadesila Poljsku sa talasom iz Ukrajine, bila bi potencijalno druga izbeglička kriza sa kojom se ova zemlja suočava u nekoliko meseci. U novembru, hiljade migranata sa Bliskog istoka ostalo je zarobljeno između Poljske i susedne Belorusije, a Evropska unija je optužila beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je namamio izbeglice tamo kao osvetu za uvedene sankcije.

Ukrajina deli granicu sa Poljskom, Rumunijom, Slovačkom i Mađarskom, ali najbliže odnose ima sa Poljskom. Međutim, situacija bi, kako piše Politiko, bila drugačija. Ukrajinci imaju pravo ulaska u EU bez vize, odnosno vlasti zemalja EU nemaju pravo da traže od pristiglih Ukrajinaca da azil traže na nekom drugom mestu. 

Baš zbog toga postoji i bojazan da li evropske zemlje imaju dovoljno kapaciteta. Oko 1,5 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove još 2014, nakon krimske krize.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Vusoka komesarka za izbeglice pri UN rekla je da nije spremna da procenjuje koliko bi ljudi moglo da napusti Ukrajinu ukoliko se konflikt obnovi.

"U ovom trenutku situacija je nepredvidiva i nesigurna, tako da nismo u mogućnosti da procenimo koliko bi bilo raseljavanja. UN i humanitarni partneri u Ukrajini nadaju se da trenutne tenzije neće eskalirati i da će to biti rešeno kroz diplomatiju i politiku svih strana", rekla je Vuktorija Andrijevska, portparolka UNHCR u Kijevu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa