Evropa

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije: Kijev izmišlja izgovore kako ne bi postupio po dogovoru iz Minska

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

20:43

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije: Kijev izmišlja izgovore kako ne bi postupio po dogovoru iz Minska
Sergej Veršinjin - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin na današnjem sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je održan na zahtev Ukrajine, rekao je da vlasti u Kijevu izmišljaju sve više izgovora da ne postupe po obavezama iz Minskih sporazuma.

"Ukrajinski predstavnici smišljaju sve više izgovora za odbijanje da postupe u skladu sa svojim obavezama po sporazumu iz Minska i za izdavanje novih naređenja za bombardovanje civila", izjavio je Veršinjin, prenosi TASS.

On je istakao i da je Rusija krajnje razočarana "dvoličnošću zapadnih kolega, koji radije biraju da to ne primećuju".

Ruski zvaničnik je naveo i da je iznenađujuća činjenica da se potiskivanjem Minskog sporazuma u drugi plan stavlja akcenat na aktivnosti Normandijske četvorke, uz opasku da je u skladu sa Dodatkom 2 Rezoluciji 2202 Saveta bezbednosti UN "ona samo kontrolni mehanizam za sprovođenje Minskih sporazuma, a ne platforma za donošenje odluka".

"Osnova problema što Kijev odbija dijalog sa Donjeckom i Luganskom" 

Poručio je i da ukrajinski političari „pokušavaju da ukorene mišljenje na Zapadu da su Minski sporazumi u suprotnosti sa interesima Ukrajine", a da takvim tvrdnjama Kijeva nema mesta s obzirom na to da je, kako kaže, njihov cilj izgradnja mira na ukrajinskoj teritoriji.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

"Još jedan uobičajeni izgovor ove vrste je da, navodno, Rusija ne ispunjava neke svoje obaveze iz Minskog sporazuma. Očigledno je da nema osnova za takvu formulaciju, jer se Rusija ne pominje u Minskim sporazumima", dodao je Veršinjin.

On je rekao i da je u osnovi problema "uporno odbijanje Kijeva da uđe u direktan dijalog sa ovlašćenim predstavnicima Donjecka i Luganska u Kontakt grupi“.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova poručio je da su vojni scenariji koje je na današnjem sastanku SB UN izneo američki državni sekretar Entoni Blinken "za žaljenje i da su opasni", dodajući da se neki ruski vojnici vraćaju u matične baze.

Blinken je danas u Savetu bezbednosti izjavio da Vašington veruje da bi Rusija mogla da pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, upozorivši da se Moskva sprema da preduzme takvu vojnu akciju u „narednim danima“, navodi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa