Evropa

Lavrov: Blinken i ja smo zainteresovani za nove razgovore

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

14:30

Lavrov: Blinken i ja smo zainteresovani za nove razgovore
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su američki državni sekretar Entoni Blinken i on zainteresovani za nove razgovore o bezbednosnim garancijama.

"Državni sekretar Entoni Blinken i ja smo se dogovorili da će on biti spreman da se sastanemo nakon što Rusija pošalje dokument i (Vašington) se upozna sa našom vizijom situacije. Obojica smo zainteresovani za to. Ovo je u skladu sa našim interesima i planovima", rekao je on u intervjuu za TV Raša tudej. Lavrov je naveo da će Moskva insistirati na tome da SAD i NATO ispune svoje bezbednosne obaveze i obećanja data Rusiji u toj sferi.

"Ponavljam, zainteresovani smo da objasnimo našim američkim kolegama i svim njihovim NATO saveznicima na najdetaljniji mogući način da ne možemo biti zadovoljni obećanjima", naglasio je on.

Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

Američki državni sekretar Entoni Blinken

Izveštaji o naglom povećanju granatiranja Donbasa upotrebom oružja zabranjenog Sporazumom iz Minska izazivaju uzbunu u Moskvi, rekao je Lavrov.

"Što se tiče situacije na liniji angažovanja u Donbasu, veoma smo uznemireni izveštajima poslednjih dana, bukvalno juče i preključe, o naglom porastu granatiranja upotrebom oružja koje je zabranjeno sporazumima iz Minska", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

"S tim u vezi, želeo bih da istaknem činjenicu da kijevski režim već nekoliko godina eklatantno krši svoje obaveze i svaki put kada se koordiniraju dodatne mere za obezbeđivanje prekida vatre, sabotira ih", rekao je šef ruske diplomatije.

Kremlj: Razgovor o bezbednosnim garancijama tiče se svih

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se ne smeju ignorisati pitanja bezbednosti pojedinačnih država kada se razgovara o temama opšte bezbednosti. On je time prokomentarisao zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za bezbednosnim garancijama Ukrajini zajedno sa onim ponuđenim zemljama članicama NATO.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

"Ovde su važni detalji. Očigledno, razgovor o bezbednosnim garancijama tiče se bezbednosti svih. I zato govorimo o nedeljivoj bezbednosti. Dakle, kad se govori o opštoj bezbednosti, prirodno, ne možemo ignorisati bezbednost pojedinačnih zemalja", rekao je on.

Peskov je rekao da Moskva zato insistira na tome i da je zato šef ruske diplomatije Sergej Lavrov objasnio svojim kolegama detaljno, prenosi TASS.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je juče zapadne zemlje da pruže Ukrajini sistem garancija koji bi bio u skladu sa garancijama ponuđenim članicama NATO. Ukrajinski lider je takođe pozvao na usvajanje "dokumenta o globalnoj bezbednosti" sa garancijama za Ukrajinu koji bi potpisali Rusija i SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa