Evropa

Vojni analitičar o poziciji Srbije u ukrajinskoj krizi: Držati se po strani, ostaviti Moskvu i Kijev da pronađu rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2022

-

21:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija treba da se drži po strani i ostavi Moskvi i Kijevu da zajedno sa stranim silama pronađu kompromis za ukrajinsku krizu, ocenio je vojni analitičar Vlade Radulović. On je za Euronews Srbija rekao da je situacija delikatna za zvanični Beograd, zbog odnosa koji ima sa dve sukobljene zemlje. 

Podsetimo, danas je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom situacije na istoku Evrope i u regionu Zapadnog Balkana. Postignuti su dogovori o očuvanju mira i stabilnosti u regionu, povećanju bezbednosti naše zemlje i građana, kao i u vezi sa nabavkom sirovina i važnih roba koje bi, usled svetske krize, mogle postati deficitarne, objavio je predsednik Aleksandar Vučić.

"Moramo da pratimo sve to i da se trudimo da budemo što je moguće dalje od svega. Moramo da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što ona poštuje naš. Sa druge strane, imamo značajnu saradanju sa Ruskom Federacijom pre svega u oblasti energetike i pitanja KiM u UN. Za nas bi najbolje bilo da se držimo po strani i ostavimo njima da pokušaju da pronađu kompromis sa velikim silama", rekao je Radulović. 

Kako kaže, relativno mirna noć u Ukrajini, i smanjen intenziet dejstava sa obe strane, ne znači da je sukob gotov.

"Ne treba izgubiti iz vida stvar da tamo već osam godina imamo dejstva skoro svakog dana, a intezitet se menja. Varira i upotreba oružja naročito nakon potpisavanje Minhenskog sporazuma 1 i 2. Neki složeni borbeni sistemi su morali da se sklone i izvuku na određenu kilometražu zbog dometa. Ta dejstva nisu prestajala, samo je varirarao njihov intezitet", objasnio je Radulović.

Euronews Srbija

 

Radulović je rekao da ima utisak da se obe strane spremaju za rat, ali da je dobro što do sukoba nije došlo. Veliki su ulozi u pitanju i niko ne može nonšalantno da se odnosi prema tome, dodao je on.

"Imate 120.000, 150.00 ili 190.000 vojnika na granici sa Ukrajinom. Velika je to količina ratne tehnike i ljudstva na 'malom' manevaraskom prostoru -  to je potez od 500 kilometara. Kada sve to pogledate i proces mobilazacije u Ukrajini, jačanje ukrajinskih oružanih snaga upravo u zoni linije razdvajanja, obuka civilnog stanovništva, deluje kao da se i jedni i drugi pripremaju za sukob", rekao je Radulović.  

Putin potpisao ukaze o priznanju DNR i LNR

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR). Ranije danas sa tom molbom Putinu su se obratili predsednici samoproglašenih republika u Donbasu. 

Na zasedanju ruskog Saveta za bezbednost, članovi tog tela podržali su inicijativu predsednika DNR i LNR, ocenivši da Ukrajina nije ostavila Rusiji izbor.

Ovaj potez Moskve osudili su predsednica Evropske komsije, predsednik Evropskog saveta i šef diplomatije EU. U istovetnim porukama Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Žosep Borelj najavili su "snažan odgovor EU i njenih partnera".

Komentari (0)

Evropa