Evropa

Napad na Ukrajinu: Gde se nalaze ruske trupe i šta je Moskva zauzela?

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

24/02/2022

-

17:15

Napad na Ukrajinu: Gde se nalaze ruske trupe i šta je Moskva zauzela?
Napad na Ukrajinu: Gde se nalaze ruske trupe i šta je Moskva zauzela? - Copyright Profimedia/Euronews Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je rano jutros počela napad na Ukrajinu. Iako je saopšteno da će se vojna operacija odnositi na region Donbasa, predsendik Vladimir Putin je dodao da će ona biti usmerena na demilitarizaciju Ukrajine. Situacija na terenu se menja iz časa u čas, a stalno stižu novi izveštaji koji govore o brojnim artiljerisjkim, raketnim i vazdušnim napadima širom zemlje.

Najviše podataka ima od ukrajinskih vojnih struktura, dok sa ruske strane nema mnogo oglašavanja. Nije jasno koji je ukupan broj žrtava, a prema navodima ukrajinskih zvaničnika ima više desetina mrtvih, a oboreno je i nekoliko ruskih helikoptera.

Iako je Rusija prvo napala Ukrajinu iz vazduha i raketama, prava snaga ruske vojske leži u njenim kopnenim snagama. Nakon napada na ukrajinske aerodrome i logističke centre, postrojenja za vazdušnu obranu i komandne centre, postoje nezvanične informacija sa terena koje ukazuju da su ruske kopnene snagle ušle na ukrajinsku teritoriju sa severa, s Krima i iz separatističkih enklava u Donbasu.

To je i za "Vašington post" izjavio neimenovani zvaničnik Pentagona koji smatra da je očiti cilj "da se zauzmu ključna populacijska središta" i da se obori demokratski izabrana i prozapadno orijentirana ukrajinsku vlast.

U kojim oblastima i gradovima su vođene najveće borbe i gde je Rusija izvršila najžešće napade?

Iako sa terena dolaze brojne oprečene informacije, a ruska strana je praktično "zamračila" protok podataka o napadu, za sada ovo su glavne tačke dejstava:

1. Donjeck i Lugansk (istok Ukrajine)

Vladimir Putin je jutros saopštio da počinje specijalna voja operacija u Donbasu i pozvao je ukrajinske vojnike da "polože oružje". Istovremeno, lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da je na liniji fronta situacija napeta, ali da vojska LNR napreduje "prema planu". Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na svom Telegram kanalu da su ruski tenkovi ušli u Lugansku oblast. Istakli su da se borbe nastavljaju, a da granična policija sarađuje sa ukrajinskom vojskom. Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa "uskoro biti oslobođeni".

2. Kramatorsk (Luganska oblast po kontrolom Kijeva)

Prve informacije od jutros su govorile da su se najmanje četiri eksplozije čule u Kramatorsku na istoku zemlje, koji se nalazi u Luganskoj oblasti koja je pod kontrolom Kijeva. Međutim, tokom dana je Generalštab Ukrajinske vojske saopštio da je uništen avion ruske vojske u kramatorskoj oblasti, a Rusija se nije oglasila povodom tih navoda.

3. Mariupolj (Donjecka oblast po kontrolom Kijeva)

U bombardovanju koje se uske snage izvršile u Mariupolju stradala je najmanje jedna osoba, a na granatiranje tog grada ukazala je i američka ambasada u Ukrajini. Gađana je i vojna baza blizu Mariupolja, a na fotografijama AP-a vidi se uništen radar iz tog postrojenja.

Mariupolj, jedna od najvećih ukrajinskih luka na Azovskom moru, je pod žestokom vatrom i eksplozijama. Kako navodi Kijev post, zauzimanje Mariupolja pomoglo bi Rusiji da obezbedi direktan kopneni put do Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Kremlj anektirao 2014. godine.

4. Krim (jug Ukrajine)

Rano jutros je ukrajinsko ministarstvo poljnih poslova saopštilo da je primetilo kretanja ruskih vojnih vozila na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Istakli su da je napad na Ukrajinu izveden i sa tog poluostrva , a prikazan je i snimak ruskih vojnih vozila koja prelaze preko “administrativne linije”. Kasnije tokom dana je ruska vojska viđena u Hersonskoj oblasti na jugoistoku Ukrajine koja se nalazi tačno iznad Krima. Najmanje jedan vojnik je ubijen u raketnim napadima sa teritorije Krima. Regionalne vlasti su objavile da delovi južne hersonske oblasti više nisu pod ukrajinskom kontrolom.

Associated Press • Euronews Serbia

5. Odesa (jugozapad Ukrajine)

Rano jutros odjekivale su eksplozije u ukrajinskom lučkom gradu Odesi na obali Crnog mora. Zvaničnici kažu da je u napadu na vojnu jedinicu u Podiljsku, izvan Odese, ubijeno šest osoba i ranjeno sedam. Tokom dana je Ukrajina negirale izveštaje o ruskim padobrancima kod Odese. 

6. Dnjepar (centralna Ukrajina)

Eksplozije su odjekivale Dnjepru. Stanovnici tog grada su naveli da su čuli seriju eksplozija. Gradonačelnik je pozvao stanovnike tog grada da ne paniče i poručio im je da će ih obaveštavati o razvoju situacije. 

7. Harkov (severoistok Ukrajine)

Dopisnica CNN-a je javila da je čula seriju eksplozija u Harkovu Tokom dana su objavljene fotografije jednog stana sa severa Harkova koji je pogođen granatom. Takođe, na brojnim snimcima se vidi dim iznad grada. Gradonačelnik je apelovao na stanovnike Harkova da ne napuštaju domove. Mnogi stanovnici su se sklonili u skloništa pod zemljom i na stanice metroa.  U regionu Harkova poginuo je jedan dečak kada je granata pogodila stambenu zgradu, saopštio je ukrajinski sektor za vanredne situacije. Izvesno je da su kofd Harkova vođene žestoke borbe, a Generalštab vojske Ukrajine je saopštio da su kod tog grada spaljena četiri tenka i da je ubijeno 50 ruskih vojnika. Rusija nije potvrdila ove izveštaje.

8. Sumi (severoistok Ukrajine)

Velike borbe su u toku dana vođene i kod grada Sumi koji je veoma blizu granice sa Rusjom. Granična služba je navela da se ukrajinska vojska odupire napadima ruskih snaga i a je su nekoliko ruskih vojnika zarobljeni.

9. Černigov (sever Ukrajine)

Ukrajinske granične jedinice su navele i da je ruska vojska prodrla u oblast oko Černigova koja je blizu granice sa Belorusijom.

10. Kijev i okolona

Pažnja svetske javnosti najviše je usperena na glavni grad Ukrajine – Kijev, čiji stanovnici su dan započeli sirenama za uzbunu. Tokom dana su grad preletali helikopteri ruske vojske, a Gardijan je javio, pozivajući se na dopisnika Buzz Feed News da je helikopterima napadnut međunarodni aerodrom Antonov u predgrađu Kijeva. MUP Ukrajine je na Telegram kanalu u jednom trenutku saopštio da je ruska vojska stigla do Kijevske oblasti. Međutim, za sada, nema drugih zvaničnih potvrda te informacije.

Aeorodrom Borispolj u blizini Kijeva bio je na meti napada i sa njega su se čule ekslozije.

U Kijevu se ovog popodneva ponovo oglasio vazdušni alarm zbog čega je doneta odluka da se uvede policijski čas, objavio je na svom Telegram kanalu gradonačelnik Vitalij Kličko. Policijski čas će trajati od 22 do 7 časova. Javni prevoz neće saobraćati, a metro stanice će biti dostupne kao skloništa 24 sata dnevno.

11. Černobilj (granica sa Belorusijom)

Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju, potvrdio je za agenciju Rojters savetnik ukrajinskog predstavnika Mihailo Podoljak.

Ranije danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da "ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu nuklearnu elektranu u Černobilju.

"Naši momci daju svoje živote da se tragedija iz 1986. godine ne ponovi. To je objava rata celoj Evropi", rekao je Zelenski.

12 Ivano-Frankovsk (zapad Ukrajine)

Jutros je američka ambasada u Ukrajini izvestila i o napadima na Ivano-Frankovsk koji se nalazi na zapadu zemlje. Independent je javio da je projektil pogodio aerodrom u tom gradu. Iz zgrade se posle napada video gust dim.

Stanje iz časa u čas tokom ruskih napada u Ukrajini pratite u našem live blogu.

Koja je Putinova strategija za naredne sate?

Kako navodi britanski "Gardijan", ruska vojna operacija u Ukrajini ne tiče se samo osiguravanja i širenja teritorije na istoku zemlje koja je pod kontrolom separatista. Putin je danas rekao da Moskva operacijom u Ukrajini želi da sprovede "demilitarizaciju" i "denacifikaciju" te zemlje. To bi moglo da znači da Rusija planira da potpuno porazi ukrajinsku vojsku i nametnuti vladu koja će izvršavati naredbe Moskve.

U ovom trenutku, predviđanja šta su dalji koraci Moskve mogu se podvesti pod domen spekulacija, ali nije isključeno da Putin želi da izoluje glavni grad Kijev i uništiti ukrajinske vojne jedinice koje se nalaze na istoku zemlje.

Istovremeno, ruske vojne vežbe u Pridnjestrovlju - delu Moldavije pod kontrolom separatista, a koji graniči s Ukrajinom i Rumunijom - brinu mnoge jer bi mogle biti naznaka da Rusija želi da dovrši i druge "započete poslove".

 
 

 

 

Komentari (0)

Evropa