Evropa

Zelenski traži nove sankcije za Rusiju: Srce mi se cepa nakon bombardovanja pozorišta u Marijupolju

Komentari

Autor: Euronews

17/03/2022

-

08:41

Zelenski traži nove sankcije za Rusiju: Srce mi se cepa nakon bombardovanja pozorišta u Marijupolju
Zelenski traži nove sankcije za Rusiju: Srce mi se cepa nakon bombardovanja pozorišta u Marijupolju - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da mu se "slama srce" od onoga što Rusija radi ukrajinskom narodu nakon što su ruske snage uništile pozorište u opkoljenom južnom gradu Marijupolju.

Lokalni zvaničnici naveli su da se tamo sklonilo "više od hiljadu" civila otkako su njihovi domovi uništeni u borbama koje su u toku, prenosi Euronews.

Raketni udar srušio je centralni deo zgrade pozorišta, zbog čega je veliki broj ljudi zatrpan ispod ruševina”, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova. Opština Marijupolj je u sredu na Telegramu objavila da su "okupatori uništili Dramsko pozorište. Mesto gde se sklonilo više od hiljadu ljudi. Ovo nikada nećemo oprostiti".

Na nalogu je objavljena slika pozorišta na kojoj se vidi da je njegov centralni deo potpuno uništen.

U svom video obraćanju, predsednik Ukrajine Zelenski je pozvao na dodatne sankcije Rusiji nakon ovog napada.

Rusija negirala napad

Rusko ministarstvo odbrane je u četvrtak ujutro negiralo da je bombardovalo pozorište ili bilo koji drugi deo Marijupolja.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Oni su okrivili ukrajinsku ekstremno desničarsku brigadu Azov da stoji iza napada na pozorište i kompleks bazena koji je takođe navodno pogođen.

Moskva je već okrivila ovu vojnu jedinicu za bombardovanje porodilišta u Marijpolju prošle nedelje, što je izazvalo negodovanje od strane više međunarodnih aktera.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa