Evropa

Potera za superjahtama bogatih Rusa - kuda su sve plovile bežeći od sankcija Zapada

Komentari

Autor: BBC

23/03/2022

-

21:47

Potera za superjahtama bogatih Rusa - kuda su sve plovile bežeći od sankcija Zapada
Potera za superjahtama bogatih Rusa - kuda su sve plovile bežeći od sankcija Zapada - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve superjahte koje se dovode u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem pristigle su pre nekoliko dana u Tursku - mesto gde su van domašaja sankcija koje su uveli SAD, EU i Velika Britanija.

Te jahte, nazvane "MY Solaris" i "Eclipse", nisu jedine koje su od uvođenja ruskih sankcija pokušale da nađu utočište u "bezbednim vodama", a iako su Velika Britanija, SAD i EU navele da će "ciljati" ove superjahte, do sada je zaplenjeno njih osam. Neke su dakle i dalje na slobodi, neke u pokretu, a neke na mestima koja su i dalje imuna na sankcije.

Tim "Lloyd's List Intelligence" analizirao je kretanje ovih jahti u proteklih nekoliko nedelja nadgledajući uređaje za praćenje, ali je i pokušao da ih poveže sa ruskim milijarderima pregledajući registracione papire, kreditne izveštaje i druge zapsise.

Kako oni navode, u međunarodnim vodama trenutno se nalazi oko 40 superjahti koje pripadaju Rusima koji su pod sankcijama Zapada, a ekskluzivne podatke njihovog kretanja objavio je BBC.

"MY Solaris"

Ova jahta se dovodi u vezu sa Romanom Abramovičem, procenjuje se da košta 600 miliona dolara, ima bazen i heliodrom, a posadu čini 60 ljudi i može da primi više od 30 gostiju.

Jahta je napustila Barselonu 8. marta, gde je bila na popravci. Pristala je potom kod Tivta u Crnoj Gori, nekoliko dana nakon što je Abramoviča sankcionisala Velika Britanija. Tivat, u Bokokotorskom zalivu omeđen planinama, je centar za superjahte i može se pohvaliti velikom marinom, piše BBC.

"Solaris" je napustio Tivat i krenuo u pravcu grčke zapadne obale, kada je i EU sankcionisala Abramoviča 15. marta. Nakon toga, podaci pokazuju da je jahta otišla iz grčkih teritorijalnih voda i ušla u međunarodne, odakle ne može da bude zaplenjena.

Jahta je 21. marta stigla u Bodrum u Tuskoj, koji ima modernu luku i može u kojoj mogu da stanu i jahte duge 140 metara. Međutim, njen put bio je blokiran malim gumenim čamcem koji je prevozio osmoro dece iz ukrajnske juniorske jedriličke ekipe i njihovog trenera, mašući ukrajinskim zastavama.

Trener Paulo Donstov rekao je za BBC da su tamo da se takmiče na šampionatu jederanja i da su bili obavešteni o dolasku Solarisa.

"Želimo da svet zna da Ukrajina želi slobodu i mir", rekao je Donstov, čija se porodica i dalje nalazi u ukrajinskom gradu Odesa.

Turska je, podsetimo, navela da nema nameru da se pridruži EU sankcijama protiv Rusije i, za razliku od većine evropskih zemalja, i dalje dozvoljava direktne letove iz Rusije.

"Eclipse"

Jedna od najvećih superhajti na svetu takođe se dovodi u vezu sa Abramovičem. Ima devet paluba, tri heliodroma i podmornicu za tri osobe. Takođe se priča da ima i sistem protivraketne odbrane i laserski usmeren svetlosni sitem koji će odvratiti fotografe od snimanja.

Jahta je bila usidrena kod karipskog ostrva Sent Martin, holandske prekomorske teritorije koja je povezana sa EU, ali je napustila marinu početkom marta. Zatim je plovila na istok kroz Sredozemno more, severno od Alžira.

AP Photo/Martin Meišner, File

 

Podaci su pokazali da 22. marta stiže u Marmaris u Turskoj. Odmaralište, nekadašje ribarsko selo je još jedna popularna destinacija za superjahte. U blizini se nalazi marina, otomanski zamak i više od 50 ronilačkih mesta.

"Sea Rhapsody"

I "Morska rapsodija" je bila u pokretu. Povezuju je sa Andrejom Kostinom, predsednikom ruske državne VTB banke i na listi je sankcija SAD, EU i Britanije.

Plovilo, na kom se nalazi bioskop i terenata, napustilo je Ferhije u Turskoj 18. februara, odlazeći u Oman, pre nego što je konačno stiglo na Sejšele 3. marta.

"Clio"

Neke superjahte se međutim nisu pomerale. Jedna od njih je "Clio", koja je povezana sa Olegom Deripaskom, industrijalcem koji ima bliske odnose sa Vladimirom Putinom i koji se takođe nalazi na listi sankcija SAD i EU.

Ima sopstveni brod za podršku, pod nazivom Sputnjik, zajedno sa sopstvenim heliodromom, i trenutno se nalazi u blizini Maldiva.

Nekoliko drugih superjahti povezanih sa sankcionisanim Rusima nalazi se u u vodama ili nedaleko od voda Maldiva, uključujući "Ocean Victory", povezanu sa Viktorom Rašnikovim i "Nord" povezanu sa Aleksejem Mordašovim.

"Madame Gu", povezana sa Andrejem Skočom, koji je takođe na listi sankcija, nalazi se u Dubaiju.

Maldivi, Sejšeli i Dubai nemaju dogovore sa SAD, UK ili EU koji bi vlastima dozvolili da zaplene imovinu, što ove jahte štiti od sankcija. Ali, one možda neće moći da ostanu u "bezbednim vodama" beskonačno.

"Ove stvari su žive životinje kojima je potrebno održavanje... Tako da su vam potrebne luke koje to mogu da obezbede. Sva vodeća brodogradilišta su u severnoj Evropi", rekla je Kapućine de Vale, izvršna direktorka "Boar Bookings".

Ona veruje da bi proizvođači mogli da prestanu da nude delove i održavanje zbog sankcija.

Od devet superjahti povezanih sa sankcionisanim Rusima, samo jedna je usidrena u evropskim vodama. "Tango" - povezan sa Viktorom Vekselbergom, pristala je uz obalu Španije. Vekselberg je pod sankcijama SAD i Britanije, ali ne i EU.

"Graceful"

Jahta koju dovode u vezu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom vratila se u ruske vode pre nego što je invazija na Ukrajinu počela. 

"Graceful" se pomerila iz Nemačke do obala Kalinjingrada sredinom februara, ali Lloyd kaže da su podaci o kretanju ograničeni s obzirom na to da je plovilo na nekoliko nedelja isključilo uređaj za praćenje.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

Prema protokolu UN SOLAS, brodovi moraju da imaju uključene uređeje za praćenje sve vreme osim kada postoji opasnost po bezbednost plovila ili posade.

Nekoliko drugih jahti, povezanih sa Rusima, isključivalo je s vremena na vreme ove uređaje u proteklih mesec dana, navodi se.

Koliko je jahti zaplenjeno

U ovo doba godine, mnoge superjahte obično počinju da se kreću prema popularnim evropskim destinacijama, kao što su Monako ili italijansko ostrvo Kapri.

Nekoliko jahti koje pripadaju sankcionisanim Rusima već je zaplenjeno u Fracuskoj, Italiji i Španiji, najmanje njih osam.

Komentari (0)

Evropa