Evropa

Belgijski premijer: Do 80 odsto ruskog gasa već se plaća u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

09:48

Belgijski premijer: Do 80 odsto ruskog gasa već se plaća u rubljama
Belgijski premijer: Do 80 odsto ruskog gasa već se plaća u rubljama - Copyright AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio je danas da odluku Rusije o plaćanju gasa u rubljama treba da razmotri Evropska komisija i da ako se menja neka stavka u postojećim ugovorima, onda može da se razgovara i o izmenama drugih, kao što je, na primer, cena gasa.

"Što se tiče stava Rusije o plaćanju gasa u rubljama, to bi trebalo da prouči Evropska komisija. Značajan deo ugovora, do 80 odsto, već sada se plaća u rubljama. Međutim, ako promenimo jedan parametar ugovora u vezi sa procedurom plaćanja, zašto ne bi mogao da se promeni i drugi koji se odnosi na cene", rekao je De Kro, prenosi Tass.

On je dodao će lideri EU nastaviti razgovore o mogućnosti ograničavanja prihoda Rusije od izvoza gasa kroz ograničavanje ruskih isporuka i cena gasa.

"Možemo da razgovaramo o ograničenju obima nabavki i o ograničenju cena. Tražili smo od Evropske komisije da proceni efekat postojećih mera, da prouči da li one ostavljaju prostor za zaobilaženje i da odluči da li je potrebno da se dopune", istakao je premijer Belgije.

De Kro je, takođe, istakao da je neophodno da se posebno razmotri koje dodatne mere bi mogle da se preduzmu, pri čemu bi te mere morale da imaju veći uticaj na Rusiju nego na Evropu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa