Evropa

Šef ruskog pregovaračkog tima: Kod sporednih pitanja pozicije se približavaju, kod bitnih se vrtimo u krug

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

15:54

Šef ruskog pregovaračkog tima: Kod sporednih pitanja pozicije se približavaju, kod bitnih se vrtimo u krug
Vladimir Medinski - Copyright Tanjug AP/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom, gde bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garanacija, bile unete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.

"Malo je verovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa", rekao je Medinski, prenosi agencija RIA Novosti.

On kaže da ruska strana insistira i na još nekim stavkama, bez kojih je, takođe malo verovatno zaključenje sporazuma.

Medinski je istakao i da se dve strane u pregovrima približavaju u razumevanju manje bitnih pitanja, ali je dodao i da je napravljen ograničen napredak za ključna pitanje, preneo je Rojters, a objavila agencija Interfaks.

"Pregovori traju cele nedelje, od ponedeljka do petka, u formatu video konferencije i nastavićemo ih sutra. Kada je reč o sporednim pitanjima, pozicije se približavaju. Međutim, kada je reč o glavnim političkim pitanjima, vrtimo se u krug", dodao je on.

Medinski je rekao i da Rusija vidi želju ukrajinskih kolega da odugovlace pregovore.

"Ne žuri im se, veruju da vreme radi za njih, a iskreno kažu da imaju mnogo centara za odlučivanje sa kojima treba da usaglase određene odluke. To je realnost u kojoj se nalazimo", rekao je on.

Medinski je napomenuo da ukrajinska strana tokom pregovora ima vremena da razmisli, konsultuje se sa trećom stranom.

"Nažalost, oni su, koliko razumemo, a ni oni sami to ne kriju, ograniceni u donošenju nezavisnih odluka. Dakle, trenutno stanje stvari ne unosi optimizam", naglasio je Medinski, dodaje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa