Evropa

Rusija ponovo kaznila Fejsbuk i Telegram

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

20:59

Rusija ponovo kaznila Fejsbuk i Telegram
Rusija ponovo kaznila Fejsbuk i Telegram - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud ponovo je kaznio je društvenu mrežu Fejsbuk i aplikaciju za slanje poruka Telegram zbog kršenja administrativnih pravila.

Fejsbuk je kažnjen sa 17 miliona rubalja (194.000 evra), dok će Telegram morati da plati 10 miliona rubalja (114.000 evra), saopštio je moskovski sud. Nije jasno koju vrstu sadržaja platforme nisu uspele da uklone.

Čini se da su najnovije kazne pokazatelj sve većih napora Moskve da kontroliše političke govore na društvenim mrežama, ocenio je Euronews.

Fejsbuk je takođe prošlog meseca kažnjen sa 26 miliona rubalja (297.000 evra) zbog postova koje su ruske vlasti smatrale "nelegalnim".

U međuvremenu, Telegramu je takođe nedavno naloženo da plati pet miliona rubalja (57.000 evra) zbog ne uklanjanja poziva za protest iz aplikacije za razmenu poruka.

Federalna agencija za nadzor informacionih tehnologija i masovnih medija (Roskomnadzor) pojačala je svoje akcije protiv stranih i ruskih društvenih mreža 2021. godine.

Roskomnadzor je prethodno iz sličnih razloga pokrenuo tužbe protiv platformi društvenih medija kao što su Tviter, Jutjube, Instagram,  i TikTok, koje su se koristile za promociju opozicionih demonstracija u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Predstavnici Telegrama i Fejsbuka pozvani su kod ruskog medijskog nadzornika kako bi objasnili zašto ne uklanjaju pozive za učešće u "ilegalnim masovnim akcijama". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa