Evropa

Zelenski: Spremni smo da pregovaramo o neutralnosti i nenuklearnom statusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/03/2022

-

20:24

Zelenski: Spremni smo da pregovaramo o neutralnosti i nenuklearnom statusu
Volodimir Zelenski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je spremna da razgovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu zemlje ako dobije bezbednosne garancije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ruske medije, čije objavljivanje je Kremlj zabranio.

On je, međutim, dodao da neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom ako se bude razgovaralo o "demilitarizaciji", nekoj vrsti "denacifikacije", prenosi Rojters.

Dodao je da je pitanje ruskog jezika jedna od tema pregovora. Sporazum sa Rusijom moguć je samo ako se ruske trupe povuku iz Ukrajine, rekao je Zelenski.

On je naveo da ne razume predlog o mirovnoj misiji u Ukrajini kao i da ne želi zamrznut konflikt. Dodao je da se zalaže za razmenu svih zarobljenika.

Zelenski je ruskim medijima ispričao i o zločinima koje su navodno ruske snage počinile u Marijupolju, a kako je rekao "posebno ga je šokirao broj dece koju su okupatori oteli".

Ukrajinski predsednik je naveo da je "odvedeno više od 2.000 dece, a da njihovo tačno boravište nije poznato, niti da li su sa roditeljima otišli ka Rusiji".

"Rekao sam: ako ukradu decu... Sve će se završiti bez pregovora, sa njima se ništa nećemo dogovarati i nikoga nećemo razmenjivati", istakao je Zelenski.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa