Evropa

Australija uvodi sankcije ruskim pojedincima: Počast Magnickom i svima koji brane vladavinu prava

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

09:50

Australija uvodi sankcije ruskim pojedincima: Počast Magnickom i svima koji brane vladavinu prava
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australija je danas predstavila prvi paket sankcija protiv ruskih državljana osumnjičenih za krivična dela u vezi sa korupcijom, kao i protiv onih koje australijske vlasti smatraju saučesničima u slučaju smrti advokata Sergeja Magnickog, navodi se u saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Maris Pejn.

"U pitanju je prvi set spiskova pod tematskim okvirom sankcija Morisonove vlade, na čijem udaru su ruski pojedinci odgovorni za korupciju koju je otkrio Sergej Magnicki i saučesnici u njegovom kasnijem maltretiranju i smrti", dodaje se u tom saopštenju, a prenosi ruska agencija TASS.

"U ovoj prvoj tranši, vlada će odati počast gospodinu Magnickom i svima koji brane vladavinu prava, uz pomoć ciljanih sankcija i zabrane putovanja protiv 14 ruskih pojedinaca odgovornih za ozbiljnu korupciju koje je on razotkrio i još 25 ruskih izvršilaca i saučesnika u njegovom zlostavljanju i smrti", dodaje Pejn.

Prema njenim rečima, protiv ovih pojedinaca biće primenjene ciljane finansijske sankcije, uključujući mere zamrzavanja imovine i zabrane putovanja. SAD su 2012. godine usvojile zakon "Magnicki" uvodeći jednostrane sankcije ruskim zvaničnicima koji su, prema tvrdnjama Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava u Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa