Evropa

Osnivač puka Azov, za koji Rusi tvrde da okuplja naciste, priznao da su mnogi borci te jedinice - nacionalisti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/03/2022

-

08:54

Osnivač puka Azov, za koji Rusi tvrde da okuplja naciste, priznao da su mnogi borci te jedinice - nacionalisti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač puka Azov Andrij Bilecki, priznao je u intervjuu listu "Fajnenšel tajms" da su mnogi borci te jedinice nacionalisti.

Prema rečima Bileckog, "većina boraca Azova su patriote, a mnogi od njih su nacionalisti". On smatra da su većina Ukrajinaca danas nacionalisti, a među herojima koje građani poštuju imenovao je Stepana Banderu, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Bileckog, "Azov" je "kičma odbrane Marijupolja", u kojem ima oko 1.500 boraca.

"Mi igramo vodeću ulogu u najozbiljnijim bitkama", rekao je on.

Prema njegovim rečima, puk danas broji "desetine hiljada boraca", od kojih je većina je deo odreda teritorijalne odbrane.

Šta je Azovski bataljon?

Nekada poznata kao paravojni odred pod nazivom Azovski bataljon, regimenta Azov od septembra 2014. godine je deo Nacionalne garde Ukrajine, pod okriljem tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova. Prvi put se Azovski bataljon pojavljuje tokom 2014. godine i sukoba u Donbasu, i bio je sastavljen od dobrovoljaca koji su se borili protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Da bi se pronašli začeci Azovskog bataljona i njegovo omasovljenje, neophodno je bliže pogledati grad Harkov na istoku Ukrajine. Tu je 2005. formirana organizacija pod nazivom "Patriote Ukrajine", koju je predvodio Andrij Bilecki. Tri godine kasnije, obrazovana je i organizacija pod nazivom "Socijal-nacionalna skupština" ("SNA"), koja je okupljala nekoliko desničarskih i ekstremističkih organizacija.

Upravo od "Patriota Ukrajine" i "SNA" napravljen je 2014. godine Azovski bataljon, i to u Berdjansku, na obali Azovskog mora. Pripadnici "Azovaca" obučavani su u centrima blizu Kijeva, a instruktori su im mahom bili ljudi koji imaju iskustva još iz oružanih snaga Gruzije.

U vreme osnivanja Azovskog bataljona, u Harkovu su se sve više "zahuktavali" separatistički pokreti, pa su tako pripadnici grupe navijača fudbalskog kluba Metalist, "Sekta 82" (1982. godine su osnovani), otišla ispred zgrade u kojoj se nalazila oblasna administracija, i proglasila se lokalnom "jedinicom samoodbrane".

profimedia

 

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je odobrio obrazovanje novih paravojnih snaga koje će brojati do 12.000 ljudi. va formacija zvala se "Istočni korpus", a za njeno formiranje je kao baza korišćena upravo "Sekta 82". Međutim, do rata naposletku, nije došlo - međutim, mnogi pripadnici Istočnog korpusa otišli su da se bore u Donbasu, i mnogi od njih se priključili Azovskom bataljonu, koji je na ovaj način dodatno omasovljen.

Zelenski: Denacifikacija u ovom slučaju je čist nacizam

Azovska regimenta bori se i sada u Ukrajini, pretežno držeći svoje položaje u Marijupolju, što se smatra jednim od glavnih razloga zbog čega taj mali lučki grad i dalje nije pao u ruke ruskih trupa.
Međutim, zbog svog ranijeg imidža, ali i zbog toga što Nacionalni korpus ima reputaciju ekstremno desničarske partije, ruski mediji, ali i zvaničnici, često u javnosti insistiraju na tome kako su ukrajinske vlasti povezane sa ideologijom nacizma. 

Upravo to je iskorišćeno i kao jedno od opravdanja za samu invaziju pa su ruski visoki zvaničnici, uključujući i samog predsednika Vladimira Putina, govorili i o tome kako je njihov cilj "denacifikacija" Ukrajine. Mnogi zapadni analitičari ovakve tvrdnje smatraju čitom propagandom Moskve, a i sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nekoliko navrata oštro odgovarao na ovakve tvrdnje, govoreći kako su veoma opasne.

"Denacifikacija u ovom slučaju je čist nacizam, uništavanje ukrajinske nacije. Isto je bilo 1940-ih godina u Nemačkoj. Oni su 'denacifikovali' Jevreje. Rusi to sada rade. Šokiran sam. Nisam znao da se takve stvari mogu raditi u savremenom svetu. Za neke zemlje sve se završilo tako što su se zgrozile onim što su uradile. Neki su 'čistili' svet od jednog ili drugog naroda, a drugi su se kajali što nisu intervenisali", rekao je Zelenski.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa