Evropa

Peskov: Rusija preusmerava isporuke uglja na alternativna tržišta pošto EU odbija isporuke

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

14:16

Peskov: Rusija preusmerava isporuke uglja na alternativna tržišta pošto EU odbija isporuke
Dmitrij Peskov - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će preusmeriti isporuke uglja na alternativna tržišta pošto Evropska unija odbija da primi isporuke, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Pošiljke uglja biće preusmerene na alternativna tržišta, pošto Evropa odbija njegovu potrošnju", rekao je on, a prenosi TASS.

Naravno, ugalj je i dalje veoma popularna roba, naglasio je Peskov. Članice Evropske unije sinoć su odobrile nove sankcije protiv Rusije koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja.

Ambasadori EU dogovorili su peti paket sankcija Rusiji, uključujući embargo na ugalj, sa periodom od 120 dana kako bi zemlje članice EU dobile vremena da pronađu alternativne dobavljače, preneo je Rojters.

Nemačka će morati da iskoristi ceo prelazni period za sprovođenje zabrane uvoza ruskog uglja na osnovu sankcija Evropske unije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je da će pojedinim evropskim zemljama, koje se u velikoj meri oslanjaju na uvoz uglja iz Rusije, biti teško da odmah odbiju ruske isporuke.

Prema njegovim rečima, Rusija će moći da preusmeri izvoz uglja u azijsko-pacifičke zemlje korišćenjem slobodnih kapaciteta u crnomorskim i baltičkim lukama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa