Evropa

Francuzi glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, izlaznost manja nego 2017. godine

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2022

-

09:23

Francuzi glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, izlaznost manja nego 2017. godine
Francuzi glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, izlaznost manja nego 2017. godine - Copyright Profimedia, AP/Gonzalo Fuentes

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj je jutros u osam časova počelo glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora na kojima se odlučuje da li će dosadašnji predsednik, proevropski centrista Emanuel Makron zadržati svoj položaj u Jelisejskoj palati ili će ga smeniti kandidatkinja krajnje desnice, evroskeptik Marin le Pen.

O novom predsedniku odlučuje skoro 49 miliona birača, a procenjuje se da bi izlaznost mogla da bude oko 72 odsto, a glasanje traje do 20 sati.

Do 17 časova glasalo 63,2 odsto birača, što je slabiji odziv u odnosu na predsedničke izbore 2017. godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Na osrtvima Martinik i Gvadelup, kao i u Francuskoj Gvajani, gde je glasanje završeno, Le Pen je ubedljivo pobedila Makrona, prema izvorima javnog servisa RTBF, belgijske radio-televizije francuske zajednice. Iste rezultate je preneo i belgijski list "Le Soir".

Prema njihovim saznanjima, kandidatkinja Nacionalnog skupa je dobila 60,7 odsto glasova u Francuskoj Gvajani, 69,6 odsto glasova na Gvadelupeu i 60,9 odsto glasova na Martiniku. U Francuskoj Polineziji, s druge strane, vodi Makron sa 51,8 odsto glasova.

Makron je u Francuskoj Gvajani osvojio 39,3 odsto glasova, na Gvadelupeu 30,4 a na Martiniku 39,13 odsto.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Makron ima solidnu i blago rastuću prednost nad svojom rivalkom.

Analitičari potvrđuju da Le Penova i dalje nije omiljena među francuskim biračima uprkos pokušajima da ublaži krajnje desničarski imidž svoje stranke Nacionalno okupljanje, ali i svoje nepopularne političke stavove, pre svega o imigraciji i EU, prenosi Rojters.

Ipak, ne može se isključiti ni iznenađujuća pobeda Le Penove s obzirom na veliki broj neodlučnih glasača ili onih koji će se u poslednjem trenutku odlučiti da ipak izađu na svoja biračka mesta i daju svoj glas za novog predsednika države.

Pobeda Le Penove bi, kako se ocenjuje, bila ravna političkom zemljotresu, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa