Evropa

Kome su otišli Melanšonovi glasovi? Lider levice poručio: Večeras počinje treći krug

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/04/2022

-

21:35

Kome su otišli Melanšonovi glasovi? Lider levice poručio: Večeras počinje treći krug
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, i narednih pet godina tu zemlju će predvoditi centrista Emanuel Makron. Uoči glasanja najveću enigmu predstavljali su glasači lidera krajnje levice Žana Lika Melanšona, a kako pokazuju podaci Ipsosa, čak 42 odsto njegovih pristalica svoj glas dalo je Makronu u drugom krugu.

Nedugo nakon što su 10. aprila vodeći francuski mediji objavili prve rezultate prvog kruga predsedničkih izbora, pred svoje birače, podsetimo, izašao je lider krajnje levice Žan Lik Melanšon, a u govoru koji je održao nakon objave rezultata, Melanšon je više puta pozvao svoje birače da "nijedan glas ne daju Le Penovoj", međutim, to nije značilo da je on izrazio svoju podršku Makronu, jednostavno poziv da se glasa za lidera "Republike u pokretu" nije stigao.

U svom trećem pokušaju da dođe na vlast, Melanšonu je nedostajalo vrlo malo da se domogne barem drugog kruga. Za Le Penovom je zaostao nešto više od procenat, a sve to dovelo je pristalice levice u nezavidnu poziciju su bili neodlučni u tome kome da daju svoj glas u drugom krugu. Ankete su predviđale i da će se među njegovim pristalicama naći i veliki broj onih koji će jednostavno odlučiti da ne izađu na glasanje. 

Kako je objavio Ipsos, 42 odsto Melanšonovih glasača na kraju dalo je glas Makronu, što je za 10 odsto više nego 2017. godine, dok je za Le Penovu glasalo 17 odsto, što je pak za deset odsto manje nego pre pet godina. Podaci Ipsosa sada pokazuju da je 41 odsto njih ili bio uzdržan ili su predali nevažeće listiće. 

"Le Pen je poražena. Francuska je očigledno odbila da joj poveri svoju budućnost. Makron preživljava u moru uzdržanih, praznih i nevažećih glasačkih listića", istakao je on, preneo je Rojters.

Melanšon je rekao i da večeras počinje treći krug.

Tanjug AP/Benoit Tessier/Pool via AP, profimedia

 

"Svima vam poručujem: Nemojte da odustajete, krenite iskreno u akciju", naglasio je on, prenela je francuska BFM TV.

Melanšon je pozvao građane Francuske da živi novu zajedničku budućnost, dodajući da je izborom njega moguće pobediti Emanuela Makrona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa