Evropa

Makron obećao promene: Sledećih pet godina neće biti kontinuitet prethodnog mandata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2022

-

20:02

Makron obećao promene: Sledećih pet godina neće biti kontinuitet prethodnog mandata
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj je danas održan drugi krug predsedničkih izbora na kojima su građani birali između aktuelnog predsednika Emanuela Makrona i liderke krajnje desnice Marin le Pen. Birališta su zatvorena u 20 sati. Makron je prema prvim procenama osvojio 58,2 odsto glasova, dok je Le Penova osvojila 41,8 odsto.

Šta treba da znate

  • U prvom krugu izbora razlika između Makrona i Le Pen bila je svega nekoliko procenata, a sve ankete predvidele su tesnu trku u finalnoj borbi.
  • Ovaj duel je repriza 2017. godine, ali je Makron tada u drugom krugu pobedio Le Penovu sa oko 66 odsto osvojenih glasova.
  • Analitičari ocenjuju da će danas presudni da budu glasači Žana Lika Melanšona, levičara koji je bio treći u prvom krugu.
  • Izlaznost do 17 sati bila je 63,23 odsto, što je manje u odnosu na 2017.

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Francuskoj iz minuta u minut

23.27 Slavljenička atmosfera na Marsovim poljima

Na Marsovim poljima kod Ajfelove kule, gde su večeras bile okupljene pristalice francuskog predsednika Emanuela Makrona, atmosfera je bila euforična i slavljenička, a di-džej je puštao muziku, preneli su francuski mediji. Pobednik izbora pridružio im se oko 21.45, koračajući od Ajfelove kule do podijuma držeći za ruku suprugu Brižit, dok se u pozadini čula Betovenova "Oda radosti", himna Evropske unije.

23.20 Jelisejska palata: Šolc prvi pozvao Makrona telefonom

Prvi telefonski razgovor predsednika Francuske Emanuela Makrona nakon današnjeg reizbora bio je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, saopštila je Jelisejska palata.

"Kancelar Šolc je pozvao predsednika da mu čestita", navodi se u saopštenju Jelisejske palate i dodaje da je to je bio prvi poziv predsedniku, odnosno znak francusko-nemačkog prijateljstva, preneo je Rojters.

22:00 Makron se obraća pristalicama

Makron je izjavio da zna da su mnogi Francuzi glasali za njega, ne da bi podržali njegove ideje, već da bi blokirali krajnju desnicu. Poručio i da sledećih pet godina neće biti kontinuitet njegovog prethodnog mandata.

"Ova nova era neće nastaviti metode iz prethodnih pet godina", rekao je on, preneo je BBC.

"Ovo glasanje me obavezuje u godinama koje dolaze", istakao je on zahvalivši se biračima koji su blokirali krajnju desnicu, prenela je BFM TV. "Posle pet godina transformacije, srećnih i teških vremena, izuzetnih kriza, na današnji dan 24. aprila 2022. godine većina vas je izabrala da mi veruje da ću predsedavati našom državom narednih pet godina“, rekao je Makron. "Znam šta vam dugujem", poručio je on građanima Francuske u pobedničkom govoru koji je održao ispred Ajfelove kule. Opširnije u odvojenom tekstu.

21:59 Policija bacila suzavac na demonstrante u Parizu

Francuska policija je večeras bacila suzavac na demonstrante u centru Pariza koji su se okupili kako bi protestovali nakon što je predsednik Emanuel Makron ponovo danas izabran za predsednika, prenosi Tanjug.

21:39 Šolc: Snažna poruku Francuza o posvećenosti Evropi

Nemački kancelar Olaf Šolc čestitao je večeras Emanuelu Makronu pobedu u drugom krugu izbora za predsednika Francuske.

Šolc je na Tviteru istakao da su građani Francuske "poslali snažnu poruku o posvećenosti današnjoj Evropi".

21:33 Melanšon: Makron preživeo u moru uzdržanih

Kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon, koji je poražen u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, rekao je da je Makron preživeo u moru uzdržanih.

"Le Pen je poražena. Francuska je očigledno odbila da joj poveri svoju budućnost. Makron preživljava u moru uzdržanih, praznih i nevažećih glasačkih listića", istakao je on, preneo je Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

21:15 Ko je Emanuel Makron?

Makron je rođen u Amijenu, severno od Pariza, 21. decembra 1977, njegov otac Žan-Mišel, je profesor neurologije na Univerzitetu u Pikaru, a majka Fransoaz lekar. Ima mlađeg brata Lorana, mlađu sestru Estel i pradedu po ocu, DŽordža Vilijama Robertsona, poreklom iz Bristola. Makronovi nisu bili religiozna porodica, ali je njihov najstariji sin kršten kao katolik sa 12 godina na sopstveni zahtev. Međutim, Makron je kasnije rekao da sebe smatra agnostikom. Opširnije u posebnom tekstu.

21:12 Kako su glasale Melanšonove pristalice?

Prema podacima koje je objavio Ipsos, 42 odsto birača koji su u prvom krugu predsedničkih izbora glasali za levičara Žana Lika Melanšona sada je svoj glas dalo Makronu, što je deset odsto više nego 2017. godine. Za Le Penovu je glasalo 17 odsto, što je za 10 odsto manje nego pre pet godina.

21:08 "Divne vesti za Evropu"

Italijanski premijer Mario Dragi čestitao je Makronu na pobedi uz reči da je su ovo "divne vesti za Evropu".

21:06 Džonson čestitao

Britanski premijer Boris Džonson čestitao je Makronu na pobedi. On je na Tviteru napisao da je Francuska jedan od "najbližih i najvažnijih saveznika", te da se raduje nastavku saradnje.

21:05 Očekuje se obraćanje Makrona

Uskoro će se svojim pristalicama obratiti Emanuel Makron ispred Ajfelove kule.

20:59 Vučić čestitao Makronu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras reizbor predsedniku Francuske Emanuelu Makronu.

"Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju, primite srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Francuske. Poverenje koje su Vam građani i ovoga puta ukazali, nesumnjivo potvrđuje da je Vaše vođstvo zasnovano na onim načelima i vrednostima koje su duboko ukorenjene u narodu Francuske", naveo je Vučić u čestitiki objavljenoj na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

20:31 Fon der Lajen čestitala Makronu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Makronu na ponovnom izboru za predsednika.

"Radujem se nastavku naše izvanredne saradnje. Zajedno ćemo pokrenuti Francusku i Evropu napred", napisala je ona na Tviteru.

Čestitke je Makronu uputio je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"U ovim turbulentnim vremenima, potrebna nam je čvrsta Evropa i Francuska, koja je potpuno posvećena suverenijoj i više strateškoj Evropskoj uniji", naveo je Mišel.

20:28 Makronove pristalice slave kod Ajfelove kule

U podnožju Ajfelove kule, pristalice predsednika Emanuela Makrona slave njegov reizbor, nekoliko trenutaka nakon što su prve projekcije pokazale da je pobedio na izborima sa priličnom razlikom.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

 

20:21 Le Pen: Nastaviću da se borim za Francuze

Kandidatkinja desnice Marin le Pen priznala je večeras izborni poraz i rekla da će nastaviti borbu i da je izazov za njenu stranku da se fokusira na parlamentarne izbore u junu. "Više nego ikad nastaviću svoj rad za Francuze", rekala je Le Pen u govoru posle izbora.

Le Pen je rekla da je njen rezultat i dalje "pobeda" njenog politickog pokreta i da je njena partija otvorena da ujedini sve one koji žele da se bore protiv Makrona, prenosi Rojters.

20:19 Makron prvi posle Širaka koji je osvojio drugi mandat

Ako rezultat ostane ovakav, Makron će biti prvi francuski predsednik koji je osvojio drugi predsednički mandat za redom u poslednjih 20 godina, od kada je Žak Širak pobedio oca Marin le Pen, Žan-Marija i osvojio drugi predsednički mandat 2002. godine.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

20:13 Kakav je rezultat bio pre pet godina?

I 2017. godine u drugom krugu rivali su bili Makron i Le Pen, a tada je Makron ubedljivije pobedio sa 66 osvojenih glasova, dok je liderka krajnje desnice Marin le Pen imala 33,9 odsto.

20:02 Stigli prvi rezultati

Makron je reizabran za predsednika sa 58,2 odsto osvojenih glasova, prema ipodacima Ipsos-Sopra-Steria, prenosi Le Mond. Marin le Pen ostvarila je lošiji rezultat nego što stu predviđale ankete, ona je osvojila 41,8 odsto glasova.

19:52 Visoka stopa uzdržanosti

Stopa uzdržanosti mogla bi da bude najveća još od drugog kriga 1969. godine između Žorža Pompidua i Alena Pera kada je 31 odsto francuskih birača odlučilo da ne izađe na birališrta. Ipsos predviđa da oko 28 odsto registrovanih birača sada možda nije izašlo.

19:41 Zašto EU strepi od potencijalne pobede Le Pen?

Za aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, koji se danas bori za svoj drugi mandat, predsednički izbori u Francuskoj predstavljaju i "referendum o Evropi". I zaista, zvaničnici u Briselu rezultate drugog kruga posmatraće sa posebnom zabrinutošću jer, prema anketama, liderka krajnje desnice Marin le Pen za Makronom kaska svega nekoliko procenata. Zašto bi njena pobeda bila problematična za Evropsku uniju, pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug AP/Ludovic Marin, Pool via AP

 

19:03 Zašto bi Melanšonovi glasači mogli da budu odlučujući?

Rezultat Žana Lika Melanšona, lidera krajnje levice, bio je 10. aprila iznenađenje za mnoge ankete, bio je treći osvojivši 22 odsto glasova, a upravo to biračko telo moglo bi u drugom da odigra ključnu ulogu i donese presudu ko će voditi Francusku narednih pet godina - centrista i aktuelni predsednik Emanuel Makron ili liderka krajnje desnice Marin le Pen. Melanšon je svoje birače pozvao da ne glasaju za Le Penovu, ali nije javno podržao Makrona, kako bi to moglo da se odrazi na rezultat drugog kruga pročitajte opširnije u posebnom tekstu.

18:36 Kakvi su bili rezultati prvog kruga?

Prema zvaničnim podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Makron je u prvom krugu osvojio 27,84 odsto glasova, a iza njega sa 23,14 odsto ostala je liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen. Iako će drugi krug izbora, koji se održava 24. aprila, da bude repriza 2017. godine, ovoga puta razlika između dvoje starih rivala sa potpuno različitim programima mogla bi da bude mnogo manja, pokazuju ankete.

18:00 Le Penova bolja u prekomorskim teritorijama

Na ostrvima Martinik i Gvadelup, kao i u Francuskoj Gvajani, gde je glasanje završeno, Le Pen je ubedljivo pobedila Makrona, prema izvorima javnog servisa RTBF, belgijske radio-televizije francuske zajednice. Iste rezultate je preneo i belgijski list "Le Soir".

Prema njihovim saznanjima, kandidatkinja Nacionalnog skupa je dobila 60,7 odsto glasova u Francuskoj Gvajani, 69,6 odsto glasova na Gvadelupeu i 60,9 odsto glasova na Martiniku. U Francuskoj Polineziji, s druge strane, vodi Makron sa 51,8 odsto glasova.

Makron je u Francuskoj Gvajani osvojio 39,3 odsto glasova, na Gvadelupeu 30,4 a na Martiniku 39,13 odsto.

Komentari (0)

Evropa