Evropa

Makron vs Le Pen: Dugoočekivani TV duel mogao bi da promeni tok predsedničkih izbora u Francuskoj

Komentari

Autor: Gardijan

20/04/2022

-

22:44

Makron vs Le Pen: Dugoočekivani TV duel mogao bi da promeni tok predsedničkih izbora u Francuskoj
Makron vs Le Pen: Dugoočekivani TV duel mogao bi da promeni tok predsedničkih izbora u Francuskoj - Copyright Tanjug AP/Ludovic Marin, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Emanuel Makron i Marin le Pen susreli su se u sredu uveče u televizijskoj debati koja bi mogla da promeni tok predsedničkih izbora ovog vikenda.

Dugoočekivani susret, prikazan na televiziji, radiju i onlajn od 21 sat po lokalnom vremenu, počeo je uljudno nasmejanom Le Pen koja je rekla da će biti predsednica "poštovanja i zdravog razuma", prenosi Gardijan.

Ona je na žrebu izvukla da prva govori i otvorila debatu osvrtom na krizu troškova života za koju ankete pokazuju da je briga broj jedan francuskih glasača. Govorila je o trajnom smanjenju poreza kako bi se francuskim porodicama dalo između 150 i 200 evra više mesečno po domaćinstvu.

 
"Apsolutni prioritet za sledeću godinu biće vraćanje novca Francuzima", rekla je ona obećavajući da će smanjiti PDV na gorivo i energiju.

Le Pen odbila da rat u Ukrajini bude uvodna tema

Francuska televizijska stanica TF1, koja je bila domaćin debate, nadala se da će duel početi razmenom mišljenja o međunarodnoj situaciji, odnosno ratu u Ukrajini, ali je Le Pen stavila veto na ovo kao uvodnu temu. Do prvog sukoba došlo je zbog plata, kada je Makron odbacio Le Penov predlog da se dohodak poveća za 10 odsto.

  
"Predsednik ne odlučuje o platama, to zavisi od poslodavca. Pokušavate da navedete ljude da poveruju da ćete povećati plate za 10 odsto, a to nije tačno", rekao je Makron.

Usledio je odgovor predstavnice krajnje desnice.

"A vi pokušavate da naterate ljude da veruju da ćete povećati bonuse", uzvratila je Le Pen i poručila Francuzima da je moguć drugačiji izbor.

"Tokom prethodnih pet godina videla sam ljude kako pate, videla sam ih kako se brinu zbog pada kvaliteta života i kako mi govore o nesigurnosti za koju osećaju da je široko rasprostranjena. Želela bih da im kažem da je moguć drugačiji izbor, izbor zasnovan na poštovanju i zdravom razumu", poručila je Le Pen, prenosi Rojters.

Ona je optužila Makrona da jedino što zna da radi jeste da deli čekove i predočila da je njen prioritet da Francuzima vrati njihov novac.

Makron je rekao da u programu protivnice ne postoji reč nezaposlenost i poručio da će, ako bude ponovo izabran, nastojati da Francusku učini nezavisnijom i jačom. On je rekao da je ponosan jer je tokom njegovog mandata nezaposlenost bila najniža u poslednjih 13 godina.

"Ponosan sam na otvaranje novih radnih mesta tokom svog mandata. Najbolji način da se poboljša kupovna moć je borba protiv nezaposlenosti. Mi možemo da poboljšamo svakodnevni život građana Francuske", rekao je Makron i optužio Le Pen da su njeni interesi povezani sa ruskim državnim vrhom.

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj biće održan u nedelju, 24. aprila. Prema podacima ankete koju je sproveo Ipsos-Sopra Steria, očekuje se Makronova pobeda sa 56 odsto glasova birača, dok bi Le Pen pripalo 44 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa