Evropa

Skandinavski mediji: Švedska i Finska uskoro zajedno apliciraju za NATO

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

16:57

Skandinavski mediji: Švedska i Finska uskoro zajedno apliciraju za NATO
Skandinavski mediji: Švedska i Finska uskoro zajedno apliciraju za NATO - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Švedska i Finska dogovorile su se da istovremeno podnesu zahtev za članstvo u NATO, piše švedski list Ekspresen.

Dve zemlje saglasile su se da apliciraju između 16. i 22. maja, odnosno tokom posete finskog predsednika Saulija Ninista Stokholmu 17. i 18. maja, piše list pozivajući se na izvor iz švedske vlade, a prenosi AP.

I finski Iltalehti objavio je da je Stokholm preneo Helsinkiju jasnu želju da obe zemlje istovremeno apliciraju za članstvo u Alijansi.

Finska premijerka Sana Marin rekla je nedavno kako misli da će ta zemlja aplicirati za ulazak u NATO "u nekoliko narednih nedelja", a ova mogućnost sve se češće pominje od kako je počeo rat u Ukrajini.

"Mislim da će se to (podnošenje zahteva) desiti veoma brzo. Desiće se u narednim nedeljama, a ne mesecima. Sve grupe u parlamentu i predsednik imaće priliku da donesu odluku u narednih nekoliko nedelja", rekla je Marin, a preneo Euronews.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije rekao je da će ova zemlja preduzeti mere na Baltiku ako Švedska i Finska uđu u NATO. Moskva je upozorila NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnom savezu, morati da ojača svoju odbranu, kao i da u tom slučaju u budućnosti ne bi moglo više da se priča o Baltiku "bez nuklearnog oružja".

"Ne može više biti govora o bilo kakvom beznuklearnom statusu za Baltik, ravnoteža se mora uspostaviti", rekao je Medvedev i nastavio: "Rusija do danas nije preduzimala takve mere, nije čak ni nameravala".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa