Evropa

Finski predsednik: Odluka o članstvu u NATO najkasnije do 12. maja

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

21:11

Finski predsednik: Odluka o članstvu u NATO najkasnije do 12. maja
Sauli Niniste - Copyright Spencer Platt/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Finski predsednik Sauli Niniste rekao je danas da uskoro namerava da saopšti stav u pogledu mogućeg članstva ove zemlje u NATO.

Nemački Bild piše da je prvi čovek te zemlje istakao u intervjuu finskom listu da će svoje mišljenje o pristupanju NATO izneti najkasnije do 12. maja, a dva dana kasnije izjasniće se i Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin.

Navodi se da će nakon toga predsednik i vlada doneti zajedničku odluku o mogućoj kandidaturi Finske za ulazak u evroatlansku vojnu alijansu.

Niniste i Marin, dodaje se, još nisu otkrili svoj stav u polemici o pristupanju NATO, koja je pokrenuta događajima u Ukrajini, ali postoje mnoge indicije da bi zvanični Helsinki narednih nedelja mogao da se odluči za uključivanje u taj savez.

Kako se navodi, baltička država blisko sarađuje sa susednom Švedskom, koja je takođe partner NATO, ali ne i njegova članica. Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto juče je ugostio švedsku koleginicu En Linde i tom prilikom istakao da dve zemlje donose odluke "sa istim ciljem i u istom vremenu".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Nemanja Nikodijevic

30.04.2022 22:33

Postacete veoma bogat covek, predsedinice, kad udjete u nato. Trenirani su samo da ubijaju i pljackaju, a laz im je i ime i prezime, - pa izvolite.

Evropa