Evropa

Sve više praznih rafova u Austriji: Pored ulja, preti nestašica putera, brašna i testenina

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

22:40

Sve više praznih rafova u Austriji: Pored ulja, preti nestašica putera, brašna i testenina
Sve više praznih rafova u Austriji: Pored ulja, preti nestašica putera, brašna i testenina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U supermarketima širom Austrije kupci zatiču sve više praznih rafovi, koji su do skoro bili samo sporadična, a sada postaju svakodnevna pojava. Pojedini supermarketi deluju skoro prazni, na policama nedostaju skoro svi proizvodi a posebno je teško naći suncokretovo ulje, ali preti i nestašica putera.

To je situacija kako u velikim trgovinskim lancima, diskontima, ali i manjim prodavnicama.

Rat u Ukrajini izazvao je krizu koja je snažno pogodila isporuke austrijskim prodavnicama. Nestašicu mnogih proizvoda izazvao je problem u lancu isporuke, odnosno izostanak isporuka. Takođe, situaciju dodatno pogoršava to što pojedini građani kupuju na veliko.

Razlog za nestašicu ulja je što tri četvrtine suncokretovog ulja u svetu dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Austrija je prošle godine uvezla oko 19.484 tona uljanih useva iz Ukrajine. Takođe i ulje uljane repice postaje sve traženije, a tako se sve teže može naći. Posledica te nestašice je da su ulja poskupela za oko 13 odsto.

profimedia

 

Isto tako preti i nestašica putera, ukazuje Udruženje trgovaca Austrije.

Poljoprivrednici i mlekare su suočene sa dramatičnim rastom cene za energiju, hranu i đubrivo, što dovodi do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda i nestašicu, jer se mnogima više ne isplati proizvodnja. Konzerve iz uvoza, takođe, su postale predmet velike potražnje. Isto tako, u mnogim prodavnicama ne mogu se naći određene vrste brašna i testenina.

Takođe, i određeni suhomesnati proizvodi se trenutno isporučuju samo u manjim količinama prodavnicama. Zbog svih ovih problema vlada je najavila sednicu kako bi razmotrila sigurnost snabdevanja.

Predsednik Udruženja trgovaca Rajner Vil upozorava da će sledeća kriza snabdevanja uslediti za tri do četiri meseca. Pored ukrajinske krize, za aktuelnu situaciju u prodavnicama kriv je i pandemijski lokdaun u Šangaju, gde na stotine teretnih brodova čeka isplovljavanje.

Uvoz i pored dobrog roda

I pored dobrog roda, Austrija je prošle godine morala da uvozi poljoprivredne proizvode – voće, povrće i hranu za životinje.

Rod poljoprivrednih proizvoda nije bio dovoljan za industrijsku preradu, pa je, između ostalog, Austrija morala uvesti tri miliona tona žitarica, 743.000 tona voća, 450.000 tona biljnog ulja i 981.000 tonu krompira.

Jedino količine domaćeg vina pokrile su potražnju u potpunosti. Pokrivenost potražnje žitarica bila je 94 odsto, krompira 90 odsto, voća 48 odsto i biljnih ulja svega 25 odsto.

Prošle godine, zabeležen je rast potrošnje krompira, koja je dostigla najviši nivo od 1995, odnosno potrošnja krompira po glavi stanovnika bila je 61 kilogram - za 3,7 kilograma više nego godinu dana ranije.

Istovremeno je registrovan rast proizvodnje za 18 odsto nego poslovne 2019/2020. godine. Tako su, prema podacima Statističkog zavoda, poljoprivrednici proizveli oko 886.000 tona krompira.

Isto tako registrovan je i porast u proizvodnji voća za oko 21 odsto (481.000 tona), ali je za pet odsto smanjen rod suncokreta i uljane repice.

Komentari (0)

Evropa