Evropa

Izveštaj EU o jednogodišnjim konsultacijama sa građanima: Žele više pravednosti, solidarnost i brzinu

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

15:49

Izveštaj EU o jednogodišnjim konsultacijama sa građanima: Žele više pravednosti, solidarnost i brzinu
Izveštaj EU o jednogodišnjim konsultacijama sa građanima: Žele više pravednosti, solidarnost i brzinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Evropske unije žele da ovaj blok od 27 zemalja članica postane pravedniji, pokaže veću solidarnost, vodi borbu protiv klimatskih promena i brže donosi odluke, čak i ako bi to značilo ukidanje obavezne jednoglasnosti za neka pitanja.

To se navodi u danas objavljenom Izveštaju EU, koji je rezultat jednogodišnjih institucionalnih konsultacija sa građanima EU u okviru procesa koji se zove Konferencija o budućnosti Evrope.

U dokumentu su iznete ideje za promene od kojih bi neke zahtevale izmene ugovora EU što se smatra osetljivom temom, prenosi Rojters.

Set od 49 predloga razmatraće Evropski parlament, vlade EU i Evropska komisija, koja je jedina ovlašćena da predlaže nove zakone EU.

"Već sledećeg meseca ćemo utvrditi šta je potrebno da oživimo vaše predloge i odgovorimo najbolje što možemo. Više predloga Komisije inspirisanih izveštajem stići će u septembru", rekla je šefica Komisije Ursula fon der Lajen poslanicima EU u Strazburu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa