Evropa

Pet ključnih tema iz Putinovog velikog intervjua za NBC uoči samita sa Bajdenom

Komentari

Autor: NBC

15/06/2021

-

18:34

Pet ključnih tema iz Putinovog velikog intervjua za NBC uoči samita sa Bajdenom
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Prvi intervju ruskog predsednika Vladimira Putina za američke medije posle tri godine emitovan je na NBC. Glavna tema, a i povod za razgovor sa novinarom Kirom Simonsom bio je predstojeći samit sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Ženevi, ali je Putin govorio i o nizu drugih aktuelnih tema.

Intervju je trajao oko 90 minuta i tokom njega se povela polemika o seriji pitanja u vezi sa odnosima Rusije i SAD, ali i o ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

Izdvajamo pet najznačajnijih tema o kojima je govorio ruski lider u intervjuu za NBC.

O samitu u Ženevi

Najznačajnija tema o kojoj se razgovaralo je susret sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom koji je zakazan za sutra u Švajcarskoj. Bajden je trenutno na turneji po Evropi, pa se pre ovoga našao na samitu G7, kao i NATO samitu.

Na pitanje da li je bio iznanađen zbog poziva američkog predsednika na susret koji nije tražio nikakve preduslove, Putin je odgovorio da nije, te da dve zemlje imaju bilateralne odnose, koji su pali na najniži nivo proteklih nekoliko godina.

"Međutim, postoje stvari za koje je potrebna određena količina identifikovanja i utvrđivanja međusobnih stavova, tako da se stvarima od zajedničkog interesa može na efikasan i delotvoran način baviti u interesu obeju i SAD i Rusije. Tako da, nema ničega neobičnog u tome", naveo je Putin.

Da li želi "predvidljivost i stabilnost" u međunarodnim odnosima, kao i predsednik Bajden, Putin odgovara da su to najvažnije stvari. Međutim, na konstataciju da Bajden smatra da je upravo on izazvao mnogo nestabilnosti, Putin odgovara: Pa, on kaže jednu, ja kažem drugu stvar.

"Možda u nekom trenutku, na neki određeni način se naša retorika razlikuje. Ali ako me sada pitate za mišljenje, kažem vam. Najvažnija vrednost u međunarodnim poslovima je predvidljivost i stabilnost. I verujem da od strane američkih partnera to je nešto što nismo videli poslednjih godina. Kakva bi stabilnost i predvidljivost mogla da postoji ako se setimo događaja u Libiji 2011. godine, kada je zemlja u osnovi podeljena i slomljena? Govorilo se o kontinuiranom prisustvu trupa u Avganistanu i onda odjednom bum! Trupe se povlače iz Avganistana. Šta, da li je to predvidljivost i stabilnost?", naveo je Putin aludirajući i na trenutne događaje na Bliskom istoku, pre svega u Siriji.

"Pitao sam moje kolege iz SAD, želite da Asad ode? Ko će ga zameniti? Šta će se desiti kada neko bude zamenjen nekim? Odgovor je čudan. Odgovor je: ne znam. Pa, ako ne znate šta će se desiti dalje, zašto menjati ono što postoji? To može biti druga Libija ili drugi Avganistan. Da li želimo to? Ne. Pustite nas da sednemo zajedno, razgovaramo, potražimo kompromisna rešenja koja su prihvatljiva za sve strane. Tako se postiže stabilnost. Ne može da se postigne postavljanjem jedne tačke gledišta, "tačnog" ugla gledanja, gde sve druge strane nisu u pravu. To nije način kako se postiže stabilnost", naglasio je Putin.

Printscreen/NBC News

 

O odnosu sa Bajdenom i Trampom

Na kontataciju da samit sa Bajdenom neće biti kao i samit u Helsinkiju sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Tramp, kog je svojevremeno opisao vedrim i talentovanim, Putin je ponovo naglasio da je Tramp izuzetna osoba i da, da je drugačije, ne bi ni postao predsednik SAD. Dodao je da je Tramp "živopisna osoba".

"Možete da ga volite ili ne. Ali, nije došao iz američkog estamblišmenta. Ranije nije bio deo velike politike, a nekima se to sviđa, nekima ne, ali to je činjenica. Bajden se, naravno, razlikuje od Trampa jer je predsednik Bajden čovek od karijere. Praktično je celo svoje punolestvo proveo u politici", naglasio je Putin.

"To je druga vrsta osobe i gajim veliku nadu da iako postoje neke prednosti, a i neki nedostaci, neće biti impulsivnih poteza u ime aktuelnog predsednika SAD", rekao je.

Simons ga je podsetio međutim na trenutak iz prošlosti kada su se dvojica lidera sastala, te kada ga je Bajden rekao da ga je "gledao u oči, ali da nije mogao da vidi dušu".

"Da budem iskren, ne sećam se ovog konkretnog razgovora. Svi mi kad se sretnemo, okupimo, razgovaramo i radimo, trudimo se i da postignemo neka rešenja, svi polazimo od naših interesa, naših nacija i naših država", naveo je Putin.

O sajber napadima

Putin je ocenio "grotesknim" mišljenje da Moskva vodi sajber rat protiv SAD i upitao je gde su dokazi za takve optužbe.

"Optuživali su nas za svakakve stvari, kao što su mešanje u izbore, sajber napade", rekao je ruski predsednik i dodao da "se ni jednom nisu potrudili da daju i najmanji dokaz za to".

Kako je rekao, gaji veliku nadu da će doći do uspostavljanja saradnje u borbi protiv sajber kriminala sa američkim partnerima.

Više velikih američkih firmi kao što je gigant za meso JBS ili operater velikog američkog naftovoda Kolonijal pajplajn nedavno su bili mete sajber napada pripisanim grupama hakera baziranim u Rusiji.

Bajden je počekom juna rekao da ne odbacuje mogućnost uzvratnih mera prema Rusiji posle hakovanja JBS-a, i Bela kuća je potvrdila da će govoriti o američkoj zabrinutosti oko toga na samitu sa Putinom 16. juna u Ženevi, prvom sastanku dvojice predsednika.

Printscreen/NBC News

 

O Navaljnom

Simons je napomenuo da će Bajden pokrenuti i pitanje u vezi sa ljudskim pravima, odnosno oko Alekseja Navaljnog, koji je na meti i u ruskom zatvoru. Na pitanje zašto je toliko pod pretnjom opozicije, Putin je upitao ko kaže da je pod pretnjom opozicije.

On je odbacio optužbe Vašingtona na račun Rusije, a povodom umešanosti u predsedničke izbore u SAD, sajber napade i navodnog pokušaja ubistva zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Putin je negirao da je naredio ubistvo Navaljnog i dodao da neće biti tretiran lošije nego bilo koji zatvorenik.

"Naravno da ne. Nemamo takvu naviku da ubijamo bilo koga. To je jedno. Drugo, želim da vas pitam: Da li ste naredili atentat na ženu koja je ušla u Kongres i na koju je policajac pucao i ubio je? Da li znate da je 450 osoba uhapšeno nakon ulaska u Kongres? I nisu otišli tamo da ukradu laptop. Došli su sa političkim zahtevima", napomenuo je Putin.

U jednom trenutku, novinar je Putina direktno: "Gospodine predsedniče, da li ste ubica?"

"Pokojni Džon Mekejn vas je u Kongresu nazvao ubicom. Kada je predsednik Tramp upitan, kada je rečeno da ste ubica, on to nije porekao. Kada je predsednik Bajden upitan da li veruje da ste ubica, rekao je da. Gospodine predsedniče, jeste li ubica?", upitao je Simons Putina.

Ruski predsednik se na to nasmejao i odgovorio da je tokom svoje vlasti navikao na napade svih vrsta.

"Tokom svog mandata navikao sam se na napade iz svih uglova i sa svih vrsta područja pod svim vrstama izgovora i razloga i različitog kalibra i žestine, i ništa me to ne iznenađuje", rekao je Putin i dodao da je termin "ubica" bio deo "mačo ponašanja".

Takav diskurs "deo je američke političke kulture, gde se to smatra normalnim", rekao je on.

O Belorusiji

Simons je konstatovao da će jedna od tema samita biti i situacija u Ukrajini i Belorusiji, te je na pitanje da li je znao da će nakon prizemljenja komercijalnog leta beloruski novinar da bude uhapšen, Putin je odgovorio da nije znao.

"Nisam znao ništa ni o kakvom letu. Nisam znao za ljude koji su zadržani. Za to sam saznao iz medija. Nisam znao, nisam imao ideju o bilo kom hapšenju. To nas ne zanima", naveo je Putin.

Takođe, naveo je i da njegov sastanak sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom ne znači ni da je je odobrio ni da je osudio tako nešto.

"Pa, desilo se. Rekao sam nedavno u jednom razogovoru sa evropskim kolegom, da je informacija koju je imao Lukašenko je da je u letelici bila eksplozivna naprava. Informisali su pilota bez zahteva za prinudno sletanje, a pilot je doneo odluku da sleti u Minsk. To je sve. Zašto mu ne bi verovao? Pitajte pilota. To je najjednostavnija stvar. Pitajte šefa pilota, komandanta letelice. Da li ste ga pitali da li je nateran na prinudno sletanje? Zato što ja nisam čuo ili video intervju sa kapetanom letelice koja je sletela u Minsk", napomenuo je Putin.

Takođe, Putin je naveo da ne može da ne pomene sličnu situaciju kada je avion bolivijskog predsednika prinudno prizemljen u Beču nakon naredbe američke administracije.

"Predsednički avion je prinuđen na sletanje. Predsednik je izveden napolje, pretražili su avion. I vi se ne pomenete to. Da li mislite da je to bilo normalno, da je bilo dobro, a da je ono što je Lukašenko uradio loše? Ako je Lukašenko gangster, šta je sa situacijom bolivijskog predsednika? Da li je to bilo dobro? U Boliviji su na to gledali kao na ponižavanje cele države", naveo je Putin.

Na konstataciju da je u ovom slučaju bila reč o komercijalnom letu, Putin je napomenuo da nema razloga da ne veruje Lukašenku i da treba pitati pilota. 

Komentari (0)

Evropa