Fokus

Samit Bajdena i Putina dok su odnosi Rusije i SAD na tankom ledu: (Ne)moguća misija diplomatskog primirja

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

15/06/2021

-

07:02

Samit Bajdena i Putina dok su odnosi Rusije i SAD na tankom ledu: (Ne)moguća misija diplomatskog primirja
Samit Bajdena i Putina dok su odnosi Rusije i SAD na tankom ledu: (Ne)moguća misija diplomatskog primirja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samit američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina 16. juna u Ženevi neće biti prijateljski susret. Za početak, Rusija je nedavno uključula SAD na zvaničnu listu "neprijateljskih zemalja", a uz to obe strane tvrde da su odnosi dve zemlje "dotakli dno". Njih dvojica će se za samo dva dana susresti u Švajcarskoj prvi put od kada je Bajden postao predsednik, a može li se očekivati da se oko nečega ovaj dvojac saglasi?

Trenutni odnos SAD i Rusije je na tankom ledu, nijedna od dve zemlje nema svog ambasadora u ovoj drugoj, viši ruski zvaničnici su pod američkim sankcijama i to zbog niza razloga, od pripajanja poluostrva Krim 2014, do navodnog mešanja u američke izbore 2016. godine. Dvojica američkih marinaca su trenutno u ruskim zatvorima, a jedan od njih je osuđen na kaznu od 16 godina zbog špijunaže.

Na sve to, američki predsednik Džo Bajden se u martu saglasio sa novinarom da je Vladimir Putin "ubica". Pre nekoliko dana je na to reagovao i ruski lider, a u više navrata su sa ruske strane stizale informacije da se konkretan dogovor na samitu ne očekuje. Takođe, nije planirana ni njihova zajednička konferencija nakon samita.

Samit dolazi u trenutku Bajdenove prve zvanične posete Evropi, odnosno nakon samita G7, održanog za vikend, i NATO samita, koji se održava u Briselu. Njegova finalna stanica je Ženeva i susret oči u oči sa Putinom. To Bajdenu daje priliku da sasluša sve "zamerke" na račun Rusije pre nego što se i sam sastane sa Putinom. Njih dvojica se jesu ranije susretala, ali dok je Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

O čemu će razgovarati njih dvojica?

Dvojicu lidera očekuje niz tema. Jedna od njih je strateška stabilnost, ali će zasigurno da budu pomenute i situacije u Ukrajini, Belorusiji, te sajber bezbednost.

Iz Kremlja je nedavno saopšteno da Moskva ne očekuje da na predstojećem samitu predsednika dođe do formalnog resetovanja rusko-američkih veza. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne treba gajiti "prevelika očekivanja" od samita Putina i Bajdena 16. juna u Ženevi, ali je naglasio da je i taj sastanak, sam po sebi, veoma važan.

"Malo je verovatno da već na prvom sastanku strane pronađu zajednički stav o pitanjima koja izazivaju nesuglasice, rekao je Peskov novinarima, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Vladimir Putin je tokom vikenda u intervjuu rekao da postoje "problemi na kojima može zajednički da se radi", počevši od razgovora oko kontrole nuklearnog naoružanja, regionalnim konfliktima koji uključuju Siriju i Libiju, te klimatske promene.

"Ukoliko možemo da napravimo mehanizam za rad na ovim pitanjima, onda mislim da možemo da kažemo da samit nije uzaludan", rekao je Putin.

Kako je nedavno za Euronews Srbija rekao Dimitrije Milić, programski direktor nevladine organizacije "Novi treći put", sigurno je da će oni govoriti o dosta kontroverznih tema, te da je Putin već testirao Bajdena.

"Ono što smo mogli da vidimo od kada je Bajden praktično stupio na dužnost je da je Rusija na čelu sa Putinom testirala Bajdena gomilanjem trupa na ukrajinskoj granici, ne bi li se videlo koliko je Bajden spreman da reaguje s jedne strane na to pitanje, a sa druge strane imali smo sajber napade iz Rusije", navodi on i dodaje da će se definitivno potegnuti i pitanje povlačenja trupa iz Avganistana.

Oko čega njih dvojica mogu da se saglase?

Odnos Putina i Bajdena može da se opiše kao turbulentan, s obzirom na to da je Bajden u nekoliko naprata ruskog lidera nazvao i "bezdušnim" i "diktatorom".

Nekoliko dana pre održavanja samita, televizija NBC emitovala je deo intervjua novinara Kira Simonsa sa ruskim liderom. Putin je odgovorao na pitanja u vezi sa odnosima Rusije i SAD, a u jednom trenutku morao je i da odgovori na pitanje: "Gospodine predsedniče, jeste li ubica?".

"Pokojni Džon Mekejn vas je u Kongresu nazvao ubicom. Kada je predsednik Tramp upitan, kada je rečeno da ste ubica, on to nije porekao. Kada je predsednik Bajden upitan da li veruje da ste ubica, rekao je da. Gospodine predsedniče, jeste li ubica?", upitao je Simons Putina.

Ruski predsednik se na to nasmejao i odgovorio da je tokom svoje vlasti navikao na napade svih vrsta.

Tanjug/AP/Yevgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin

 

"Tokom svog mandata navikao sam se na napade iz svih uglova i sa svih vrsta područja pod svim vrstama izgovora i razloga i različitog kalibra i žestine, i ništa me to ne iznenađuje", rekao je Putin i dodao da je termin "ubica" bio deo "mačo ponašanja".

Dva lidera su ipak pristala da se sastanu, a mnogi analitičari u Rusiji smatraju da je to napredak sam po sebi.

"Samit na kom će se sastati je simbolički važan - stavlja Rusiju na isti nivo kao što su i SAD, a za Putina taj simbolizam nije nevažan", rekao je BBC ruski analitičar Andrej Kortunov.

Izbor Ženeve za samit podseća na sastanak iz perioda Hladnog rata između Ronalda Regana i Mihajla Gorbačova. Međutim, nema mnogo šansi da će ovaj novi sastanak dostići nivoe tog, istorijskog, napominje BBC.

Milić je napomenuo da bi pitanje oko Bliskog istoka donekle moglo da donese saradnju.

"Možemo računati na neki razgovor u sferi Irana i Iranskog nuklearnog sporazuma u smislu da li Rusija može da pomogne SAD u okviru tog pristupa Bajdena da se iransko pitanje zatvori. Konkretno ovde oko iranskog pitanja, avganistanskog pitanja može biti saradnje između ove dve države, iako na drugim mestima postoji evidentno neslaganje, prvenstveno oko nedemokratskog uređenja u Rusiji, jačanja autokatskih sila, što SAD i ostali zapadni saveznici vide kao pretnju", navodi Milić.

Neki analitičari u Rusiji sugerišu da primirje u "diplomatskim ratovima" može da bude moguće. SAD su proterale na desetine ruskih diplomata, a minimalni potez koji može da bude postignut samitom je da Moskva dozvoli ambasadoru povratak u Vašington, piše BBC.

SAD će takođe verovatno pokrenuti i priču o sudbini svojih državljana zatvorenika u Rusiji, uključujući i Pola Velana, koji je uhapšen 2018. i optužen za špijunažu, što on negira.

Rusija je nedavno obnovila napore za razmenu zatvorenika, ali uslovi zasad nisu ispunjeni od strane SAD, a jednostrani gest velikodušnosti Putina zasad izgleda malo verovatno navodi BBC.

Analitičari iz Rusije smatraju da će Putin, koji je prethodnih meseci SAD označio kao neprijateljsku zemlju koja ne želi dobro Rusiji, ipak pokušati da "smiri strasti i spusti loptu". Kortunov ipak navodi da ruska javnost nije preterano zainteresovana za spoljnopolitičke pobede usled gorućih unutarpolitičkih pitanja - ekonomije na primer.

Ono što Vladimir Putin svakao ne želi, ali je spreman i na to, je predavanje o ljudskim pravima - uključujući slučaj Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara, prvo otrovanog, a sada u zatvoru, piše BBC. 

Komentari (0)

Svet